Dosarul fostului viceministru al Economiei, trimis în judecată. Procurorii cer închisoare și prejudicii de 2,5 milioane de lei
-
02 August 2017 17:26
Procuratura Anticorupție anunță finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a fostului viceministrul al Economiei, Valeriu Triboi, acuzat de abuzul de putere și prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari.
Conform actului de inculpare, în intervalul anilor 2014 – 2016, inculpatul, abuzând de funcția pe care o deținea, prin intermediul unor terțe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1 000 000 de lei, iar ulterior a dat clădirea în locațiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuare, prin abuz de putere, Valeriu Triboi ar fi dat indicații unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locațiune, din contul acesteia, pentru reparația clădirii fiind alocate 4 milioane de lei, se arată într-un comunicat al Procuraturii.
Totodată, pentru imobilul nominalizat întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achitate plata de arendă în valoare de sub 50 de mii de lei pe an.
Valeriu Triboi a fost reținut pe 31 august, iar a două zi – alte patru persoane, subordonați ai fostului ministru al Economiei.
Pe 5 aprilie, Guvernul a aprobat demisia lui Valeriu Triboi, „din proprie inițiativă”.
În urma cercetării, procurorii anticorupție au dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor din subordinea viceministrului sau dependente de acesta, „care au executat solicitările lui, necunoscând despre ilegalitatea indicațiilor propriu-zise, făcute în vederea realizării unui interes material personal”, potrivit comunicatului.
Actualmente, fostul viceministru se află în arest la domiciliu, iar dacă vina lui va fi demonstrată, riscă o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
De asemenea, procurorii anticorupție au înaintat în procesul penal o acțiune civilă, privind recuperarea prejudiciul cauzat prin infracțiune în valoare de peste 2 500 000 lei, care urmează a fi încasat de la inculpat, dacă va fi recunoscut vinovat.