Dosarul Filat: Detalii despre mărturiile fostului șef BEM

  • 31 Martie 2016 17:46
Dosarul Filat: Detalii despre mărturiile fostului șef BEM

O nouă ședință de judecată în dosarul fostului premier, Vlad Filat, a avut loc joi, 31 martie, la Judecătoria Buiucani din capitală.

În fața completului de judecată au compărut mai mulți foști șefi și membri ai Consiliului de Administrație al BEM, dar și administratori de întreprinderi private, care ar avea tangențe cu devalizarea celor trei bănci. Vlad Filat se declară nevinovat și susține că dosarul său este unul politic.

În fața instanței au depus mărturie cinci persoane din partea acuzării. Primul martor citat a fost unul dintre foștii șefi ai Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Viorel Bârcă. Amintim că Bârcă a fost cercetat alături de Ilan Shor în dosarul inițiat de CNA și Procuratura Anticorupție, fiind învinuit de încălcarea regulilor de creditare în urma acordării creditelor neperformante de la BEM, Banca Socială și Unibank. În continuare au fost audiați Octavian Timco, Ion Cojocaru și Iurie Stratan, ultimul fiind fostul director general al Institutului de proiectări tehnologice „Ipteh”.Toți au părăsit sediul Judecătoriei fără a face declarații pentru presă.

Procurorul Adriana Bețișor a menționat că martorii au făcut declarații care ar confirma învinuirile aduse liderului PLDM, în proces urmând a fi audiate peste 30 de persoane, martori ai acuzării.

„Toți martorii, care nu au fost din partea primarului de Orhei, Ilan Shor, ci din partea acuzării, au confirmat obiectul învinuirii. Următoarea ședință a fost programată pentru marți, 05 aprilie, ședință la care vor fi audiate alte persoane”, a declarat Adriana Bețișor.

De cealaltă parte, avocatul apărării, Igor Popa, susține că în urma audierilor, martorii sunt cei care trebuie puși sub acuzare, pentru că declarațiile lor nu îl încriminează pe Vlad Filat, ci pe ei înșiși. Depozițiile acestora ar demonstra, potrivit avocatului, că beneficiarul final al unor sume de bani ar fi devenit, prin intermediul unor scheme ilegale, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, Ilan Shor.

„Ca și la ședința trecută o bună parte din martori s-au auto-incriminat. Sunt probe obținute de la anumiți complici cărora li s-a promis imunitate, lucru care contravine  prevederilor CEDO. De exemplu un fost președinte de bancă spune că nu a verificat niciodată dosarele de creditare și nici acești bani care erau destinați lui Ilan Shor. Aceasta nu face altceva decât să demonstreze că au un statut de complice. Declarațiile de astăzi ale martorilor au contrazis argumentele învinuirii. Suntem mulțumiți de ședința”, a mărturisit Igor Popa.

Apărarea susține în continuare că procesul în care este judecat Vlad Filat este unul inechitabil și a solicitat din nou ca ședințele de judecată să fie publice.

Vlad Filat, care este acuzat de trafic de influență și luare de mită, se declară nevinovat, și susține că este prea devreme pentru concluziile finale.

”Nu pot să fac concluzii. Este devreme”, a declarat Vlad filat în timp ce era escortat de mascați pe coridoarele Judecătoriei Buiucani.

Amintim că acum două zile instanța a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest pe numele lui Filat, procurorii invocând drept motiv postările din ultima vreme de pe pagina de facebook a liderului PLDM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău