Dosarul „Energorînok” vs R.Moldova, luni, la Curtea de Apel. Compania ucraineană pretinde milioane de dolari

  • 15 Iulie 2018 16:44
Dosarul „Energorînok” vs R.Moldova, luni, la Curtea de Apel. Compania ucraineană pretinde milioane de dolari

Curtea de Apel Chișinău urmează să examineze luni, 16 iulie, dosarul întreprinderii ucrainene de stat „Energorînok” contra Guvernului Republicii Moldova, privind recunoașterea unor hotărâri judecătorești străine.

Anterior Institutul de Arbitraj a obligat Republica Moldova să achite cheltuielile de arbitraj, după ce cererea companiei ucrainene, care pretindea de la Republica Moldova 1,7 milioane de dolari și 100 de mii euro, a fost respinsă ca inadmisibilă. În 2002 compania a obținut o hotărâre executorie împotriva unui agent economic afiliat Ministerului Energeticii din Republica Moldova cu privire la încasarea datoriei.

Hotărârea a fost recunoscută de instanțele naționale din Moldova abia în anul 2009.

Ulterior, compania ucraineană s-a adresat instanțelor judecătorești ale Republicii Moldova pentru recuperarea sumelor pretinse.

Printr-o încheiere a Curții de Apel Chișinău a fost admisă cererea ÎS ”Energorînok” și s-a încasat din contul statului Republica Moldova cheltuielile de arbitraj. La fel, a fost dispusă eliberarea unui titlu executoriu, care va servi temei pentru inițierea procedurii de executare în condițiile Codului de executare.

Guvernul a declarat recurs și a solicitat remiterea cauzei la Curtea de Apel Chișinău. În motivare sa, a indicat că soluția instanței de apel este una ilegală și neîntemeiată, din cauză că instanța a soluționat problema drepturilor unor persoane neantrenate în proces.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău