Dosarul Energoalians: Încă 6 mii de dolari pentru plata onorariilor avocaților care vor reprezenta interesele statului la Curtea de Apel din Kiev
-
21 Mai 2021 10:03
Guvernul urmează să aloce Ministerului Justiției, din fondul de rezervă, 6 mii de dolari SUA pentru plata onorariilor avocaților care vor reprezenta interesele statului în acțiunea înaintată de către societatea comercială ”Научно–производственная фирма Стилекс” (Ucraina), succesoarea în drepturi a OOO „Энергоальянс”, împotriva Republicii Moldova, pendinte la Curtea de Apel din Kiev (Ucraina), scrie bizlaw.md.
Interesele vor fi reprezentate de Biroul Asociat de Avocați „Ceachir, Zamfir & Partenerii” în parteneriat cu LLC „Kinstellar” (Ucraina) , care au fost selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Justiției, scrie sursa citată.
Contractul de asistență juridică va fi semnat de secretarul de stat al Ministerului Justiției în numele Guvernului.
Istoricul dosarului
La 25 octombrie 2013 prin sentința arbitrajului ad-hoc (Paris, Franța) a fost dispusă încasarea din contul bugetului de stat al Republicii Moldova în beneficiul OOO „Энергоальянс” (Ucraina) a prejudiciului material constituit din :
- suma de 195 547 212 MDL ce reprezintă costul investiției reclamantului
- suma de 357 917 008 MDL ca procente la suma de 195 547 212 MDL pentru perioada de pînă la 31 mai 2012
- suma de 39 417 175 MDL ca procente la suma de 195 547 212 MDL pentru perioada 01 iunie 2012 – 25 octombrie 2013
- suma de 200 000 dolari SUA în calitate de costuri și cheltuieli pentru asistența juridică acordată
- suma de 340 000 dolari SUA ce reprezintă cheltuielile de arbitraj suportate de reclamant.
La pronunțarea sentinței arbitrale președintele tribunalului arbitral dl Domenic PELLEW a avut o opinie disidentă în care a indicat că nu este de acord cu colegii săi arbitri că tribunalul arbitral dispune de compența materială necesară ratione materia în temeiul Tratatului privind Carta Energiei (TCE) pentru a examina pretențiile reclamantului referitoare la contractul № 24/02. În special acesta nefiind de acord cu faptul că pretențiile reclamantului OOO „Энергоальянс” (Ucraina) către Моldtranselectro apărute în legătură cu contractul № 24/02., reprezintă însăși o „investiție” în sensul TCE. După părerea acestuia, respectivul litigiu nu se referă la „investiții”, iar instanța de arbitraj nu dispune de competența materială pentru a-l examina.
La 25 noiembrie 2013 împotriva hotărîrii arbitrale nominalizate, Guvernul, prin intermediul reprezentantului său din prima instanță, a declarat apel la Curtea de Apel din Paris (Franța), care la moment a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova, până la adoptarea deciziei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene în contextul demersului reprezentanților statului.
În pofida acestui fapt, succesoarea în drepturi a OOO „Энергоальянс” („Научно– производственная фирма Стилекс” (Ucraina)) la 7 octombrie 2020 a înregistrat la Curtea de Apel din Kiev (Ucraina) o cerere împotriva Republicii Moldova cu privire la recunoașterea și executarea pe teritoriul Ucrainei a sentinței arbitrajului Ad - Hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013.
Prin încheierea din 12 octombrie 2020 a Curții de Apel din Kiev cererea reclamantului/creditorului a fost declarată inadmisibilă (tardivă).
Nefiind de acord cu actul de dispoziție a instanței de judecată, societatea comercială „Научно– производственная фирма Стилекс” (Ucraina) a declarat apel, iar Ministerul Justiției a prezentat referință prin care a invocat legalitatea încheierii din 12 octombrie 2020 a Curții de Apel din Kiev și a solicitat menținerea acesteia.
La 28 ianuarie 2021 Înalta Curte de Casație a Ucrainei a admis apelul în cauză și a repus în termen reclamantul/creditorul restituind pricina la rejudecare la faza primirii acțiunii în Curtea de Apel Kiev.
Prin încheierea din 9 februarie 2021 Curtea de Apel din Kiev a dispus deschiderea procedurii de examinare în fond a cererea societății comerciale „Научно–производственная фирма Стилекс” (Ucraina) împotriva Republicii Moldova cu privire la recunoașterea și executarea pe teritoriul Ucrainei a sentinței arbitrajului Ad - Hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013 și acordarea unui termen de 30 zile Republicii Moldova pentru prezentarea observaților pe fond. Totodată, a respins cererea reclamantului de aplicare a măsurilor de asigurare pe bunurile statului.
Prin scrisoarea nr. 15-06-117-1257 din 22 februarie 2021 a Cancelariei de Stat a fost solicitat Ministerului Justiției să întreprindă măsurile ce se impun în legătură cu încheierile Curții de Apel din or. Kiev (Ucraina) din 9 februarie 2021.
Astfel, la 17 martie 2021 întru executarea actului de dispoziție a instanței de judecată, Ministerul Justiției prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasadei Republicii Moldova din Ucriana a prezentat Curții de Apel din Kiev observațiile (referința) asupra cererii reclamantului/creditorului, demersul de suspendare a cauzei și altele.
Totodată, respectînd dispozițiile pct. 17 din Regulamentul privind modul de reprezentare a intereselor statului în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 764/2012, pct. 4.3 din Dispoziția nr. 2/2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, scrisoarea nr. 2/1-06-438 din 9 aprilie 2021 a Aparatului Președintelui Republicii Moldova și scrisoarea nr. 18/428 din 15 aprilie 2021 a Serviciului de Informații și Securitate, a fost demarată procedura legală de organizare și desfășurare a concursului de selectare a reprezentanților intereselor statului în cauza respectivă.
Astfel, prin ordinul ministrului justiției nr. 35 din 2 aprilie 2021 a fost desemnată componența nominală a Comisiei guvernamentale pentru selectarea reprezentanților intereselor statului în instituțiile de arbitraj internaționale (în continuare Comisia), iar la 13 mai 2021 Comisia, a desemnat drept cîștigător al concursului de selectare a reprezentantului statului în cauza respectivă, Biroul Asociat de Avocați „Ceachir, Zamfir & Partenerii” în parteneriat cu LLC „Kinstellar” (Ucraina).
Anterior, la 12 mai 2021, Curtea de Apel Kiev a informat Ministerul Justiției despre ședința de judecată din 24 mai 2021 cu privire la examinarea pricinei în fond.