Dosarul BEM: Experții consideră că scandalul va fi mușamalizat

  • 25 Martie 2015 14:42
Dosarul BEM: Experții consideră că scandalul va fi mușamalizat

Hotărârile de ieri ale Parlamentului luate după audierea raportului comisiei de anchetă care a examinat situația pe piața financiar-bancară nu vor avea efecte semnificative, consideră experții.

De asemenea, actuala putere va încerca să mușamalizeze scandalul legat de tranzacțiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Materialele pe care le-a prezentat comisia în raportul apărut și în presă sunt foarte grave și vorbesc despre producerea unei fraude uriașe, însă, chiar și așa, nu se face o legătură directă între devalorizarea excesivă a leului și scoaterea unei cantități masive de valută din țară, remarcă expertul economic Roman Chircă. În opinia sa, șansele ca banii să fie  recuperați sunt minime, iar autoritățile vor încerca, cel mai probabil, să mușamalizeze cazul.

„Din păcate, mai departe cred că scenariul va fi unul de mușamalizare pentru că toate elementele coaliției actuale au fost implicate, mai mult sau mai puțin, în acoperirea, prin acțiuni sau inacțiuni a acelor fraude produse”, a declarat Roman Chircă.

Și analistul politic Cornel Ciurea consideră că deciziile de ieri nu sunt în măsură să ducă la recuperarea sumelor despre care se presupune că sunt fraudate și că, în cel mai bun caz, vor preveni astfel de acțiuni pe viitor.

„Deciziile vor ajuta ca pe viitor să nu se mai comită asemenea fraude, dar ele nu au efect retroactiv. Eu nu cred că aceste decizii vor îmbunătăți imaginea actualei guvernări care deocamdată este în cădere liberă și căutarea țapilor ispășitori nu va ajuta la rezolvarea problemei”, a mărturisit Cornel Ciurea.

Printre hotărârile luate ieri de deputați au fost demiterea viceguvernatorului Băncii Naționale, Emma Tăbârță, și președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Artur Gherman. De asemenea, Băncii Naționale i s-a cerut să inițieze modificarea legislației bancare, să întreprindă toate măsurile pentru menținerea funcționalității BEM și să examineze posibilitatea de creștere a pragului minim de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Totodată, BNM ar trebui să îmbunătățească procesul de supraveghere bancară privind repartizarea tranzacțiilor financiare, precum și să înăsprească disciplina de urmărire a executării prescripțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău