Dosarele de expertiză judiciară vor fi stocate într-un sistem informațional

  • 08 Iunie 2022 17:59
Dosarele de expertiză judiciară vor fi stocate într-un sistem informațional

Dosarele de expertiză judiciară vor fi integrate în sistemul informațional „Gestiunea Dosarelor de Expertiză Judiciară” (SI GDEJ). Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de către Guvern, transmite IPN.

„Necesitatea elaborării și implementării unui sistem informațional în activitatea de efectuare a expertizei judiciare vine în contextul în care în prezent majoritatea procedurilor operaționale sunt efectuate pe hârtie, ceea ce creează riscuri și vulnerabilități privind protecția datelor personale, siguranța și integritatea rapoartelor de expertiză judiciară și face mai dificilă cooperarea dintre instituțiile din domeniul justiției, cum ar fi procuratura, organele de urmărire penală, instanțele judecătorești. La fel, nu este asigurată calitatea și acuratețea expertizelor judiciare sau extrajudiciare, care joacă un rol foarte important în actul de justiție”, a precizat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

Implementarea sistemului informațional „Gestiunea Dosarelor de Expertiză Judiciară” va permite crearea și păstrarea dosarelor de expertiză judiciară în format online. Hârtia se va utiliza la minumum în activitatea de stocare și prelucrare a informațiilor.

„Automatizarea procedurilor de efectuare a expertizei judiciare, pe de o parte, va asigura calitatea și corectitudinea expertizelor judiciare, ceea ce va duce la creșterea transparenței și încrederii cetățenilor în actul de justiție, iar pe de altă parte, va reduce cheltuielile de logistică (transport, hârtie), care sunt de circa 17,6 milioane de lei pe an. Spre comparație, costurile pentru funcționarea acestui sistem vor fi de aproximativ 299 de mii de lei anual – pentru mentenanță și pentru utilizarea semnăturilor electronice”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

Conceptul sistemului informațional „Gestiunea Dosarelor de Expertiză Judiciară” a fost elaborat cu suportul PNUD Moldova și al Suediei, în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău