Dosare fabricate pe bandă rulantă în Rusia după protestele anti-putere. Mamele celor arestați în cer lui Putin să ancheteze abuzurile sistemului

  • 19 Noiembrie 2019 14:47
Dosare fabricate pe bandă rulantă în Rusia după protestele anti-putere. Mamele celor arestați în cer lui Putin să ancheteze abuzurile sistemului

Rude a zeci de ruși arestați în marja protestelor neautorizate din vară au denunțat marți, într-o scrisoare ''disperată'' adresată președintelui Vladimir Putin, dosarele penale fabricate sau politice împotriva - potrivit lor - a tot mai multe persoane, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Familiile mai multor zeci de deținuți s-au reunit în octombrie în cadrul mișcării informale denumite ''Mamele împotriva represiunii politice'', care denunță urmărirea penală împotriva a zeci de manifestanți antiguvernamentali după protestele din vară.

Lor li s-au alăturat rudele unor tineri acuzați de extremism și terorism într-un dosar plin de opacitate care, potrivit lor, a fost montat integral de către Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB).

Marți, 16 membre ale mișcării au publicat o scrisoare deschisă în care îi cer lui Vladimir Putin să ancheteze acțiunile justiției, poliției și FSB în jurul acestor cazuri.

''Arbitrarul practicat de justiție sub ochii întregii țări subminează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar și în stat'', menționează scrisoarea. ''Acest lucru, în opinia noastră, afectează negativ stabilitatea și prosperitatea țării noastre'', conform textului.

Mai multe reprezentante ale aceste mișcări s-au reunit marți în fața administrației prezidențiale ruse, în centrul Moscovei, pentru a transmite această scrisoare autorităților.

Este o ''scrisoare a deznădejdii'', a declarat pentru AFP Aleksandra Krâlenkova, care face parte din acest grup. ''Multe dintre aceste cazuri judiciare au dus la sentințe monstruoase'', a adăugat ea.

Galina Martințova, al cărei fiu de 26 de ani riscă până la cinci ani de închisoare pentru presupuse violențe împotriva polițiștilor, a declarat că această scrisoare este ''ultima ei speranță''.

Acuzațiile de participare la o ''organizație extremistă'' vizând tineri s-au înmulțit recent în Rusia. Acest concept vast permite autorităților să lupte deopotrivă împotriva mișcărilor de opoziție, grupurilor rasiste sau religioase.

Justiția rusă a condamnat numeroși manifestanți la pedepse mergând de la doi la patru ani de închisoare pentru ''violență'' împotriva poliției în timpul manifestațiilor neautorizate la care au cerut alegeri libere în vară.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău