Dosare fabricate pe bandă rulantă în Rusia după protestele anti-putere. Mamele celor arestați în cer lui Putin să ancheteze abuzurile sistemului

  • 19 Noiembrie 2019 14:47
Dosare fabricate pe bandă rulantă în Rusia după protestele anti-putere. Mamele celor arestați în cer lui Putin să ancheteze abuzurile sistemului

Rude a zeci de ruşi arestaţi în marja protestelor neautorizate din vară au denunţat marţi, într-o scrisoare ''disperată'' adresată preşedintelui Vladimir Putin, dosarele penale fabricate sau politice împotriva - potrivit lor - a tot mai multe persoane, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Familiile mai multor zeci de deţinuţi s-au reunit în octombrie în cadrul mişcării informale denumite ''Mamele împotriva represiunii politice'', care denunţă urmărirea penală împotriva a zeci de manifestanţi antiguvernamentali după protestele din vară.

Lor li s-au alăturat rudele unor tineri acuzaţi de extremism şi terorism într-un dosar plin de opacitate care, potrivit lor, a fost montat integral de către Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB).

Marţi, 16 membre ale mişcării au publicat o scrisoare deschisă în care îi cer lui Vladimir Putin să ancheteze acţiunile justiţiei, poliţiei şi FSB în jurul acestor cazuri.

''Arbitrarul practicat de justiţie sub ochii întregii ţări subminează încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi în stat'', menţionează scrisoarea. ''Acest lucru, în opinia noastră, afectează negativ stabilitatea şi prosperitatea ţării noastre'', conform textului.

Mai multe reprezentante ale aceste mişcări s-au reunit marţi în faţa administraţiei prezidenţiale ruse, în centrul Moscovei, pentru a transmite această scrisoare autorităţilor.

Este o ''scrisoare a deznădejdii'', a declarat pentru AFP Aleksandra Krâlenkova, care face parte din acest grup. ''Multe dintre aceste cazuri judiciare au dus la sentinţe monstruoase'', a adăugat ea.

Galina Martinţova, al cărei fiu de 26 de ani riscă până la cinci ani de închisoare pentru presupuse violenţe împotriva poliţiştilor, a declarat că această scrisoare este ''ultima ei speranţă''.

Acuzaţiile de participare la o ''organizaţie extremistă'' vizând tineri s-au înmulţit recent în Rusia. Acest concept vast permite autorităţilor să lupte deopotrivă împotriva mişcărilor de opoziţie, grupurilor rasiste sau religioase.

Justiţia rusă a condamnat numeroşi manifestanţi la pedepse mergând de la doi la patru ani de închisoare pentru ''violenţă'' împotriva poliţiei în timpul manifestaţiilor neautorizate la care au cerut alegeri libere în vară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
9 °C
cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:4,1 m/s
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
5 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1295 -0.0360
USD 17.6496 -0.0348
RON 4.0056 -0.0129
UAH 0.7221 -0.0006
RUB 0.2786 0.0003
Arhivă Radio Chișinău