DOSAR TRANSNISTREAN | Vitalie Stoian: „Războiul este foarte aproape de Republica Moldova. 400-500 de kilometri în secolul XXI înseamnă foarte și foarte aproape”

  • 02 Aprilie 2023 15:15
0%
00:00:00
00:00:00

Generalul în rezervă Vitalie Stoian, în perioada 2011-2013 șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Comandant al Armatei Naționale, fost atașat militar al misiunii RM la NATO, atenționează, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău, că „Războiul este foarte aproape de R. Moldova. 400-500 de kilometri în secolul XXI înseamnă foarte și foarte aproape și foarte rapid se face avansarea forțelor”.

Vitalie Stoian subliniază că forțele ruse și cele transnistrene ilegale de pe teritoriul R. Moldova pot acționa la momentul oportun pentru a executa anumite misiuni în regiune. Totodată, el constată că neutralitatea R. Moldova este încălcată de Federația Rusă, care nu și-a retras trupele sale de pe teritoriul nostru după războiul din 1992, iar recent rachetele rusești au survolat spațiul aerian al R. Moldova. 

Chiar dacă ne-am declarat țară neutră, ce înseamnă neutralitatea noastră ne-a demonstrat Federația Rusă atunci când a survolat spațiul aerian al R. Moldova și ne demonstrează până în prezent prin faptul că pe teritoriul nostru se află un contingent militar rus, are 2000-2500 de militari, dar care are niște sarcini concrete în caz de declanșare a unor acțiuni militare ei preiau sub conducerea lor toate forțele militare separatiste și vor rezolva unele misiuni de importanță strategică ce ține bazinul Mării Negre, de exemplu. Aceste contingente trebuie să fie văzute nu ca o armată mică, dar ca un avanpost al Federației Ruse în regiunea transnistreană și care are sarcina de a menține acest cap de pod și a infiltra forțe și mijloace pentru executarea unor misiuni de importanță strategică sau chiar operativă în teatrul de operațiuni.

Dacă ne uităm la cronologica acțiunilor când a fost desființată URSS și cum au fost create aceste focare, mă refer și la regiunea transnistreană și la Abhazia, și la Nagorno-Karabah, și la Osetia, au fost create aceste avanposturi ale Federației Ruse care la un moment se pot activa și executa unele misiuni, care pot agrava situația în regiune.

În ceea ce privește neutralitatea, consider că aceasta a fost impusă pentru R. Moldova după terminarea războiului în 1992, a fost probabil o condiție. Aici aș menționa spre exemplu neutralitatea Austriei. Austria este un stat neutru, dar neutralitatea a fost acceptată de către Parlamentul austriac după ce a plecat ultimul soldat rus de pe teritoriul Austriei. Așa ar fi trebui făcut și în R. Moldova”.

În opinia lui Vitalie Stoian, fost șef al Marelui Stat Major și Comandant al Armatei Naționale, R. Moldova poate să opteze pentru mai multe modele de apărare: „Eu aș vedea trei variante. Prima, dacă vorbim de neutralitate, să fie țări care ne garantează neutralitatea. Dar nu sunt sigur că va fi respectat acest lucru. Ucrainei, când a predat armamentul nuclear, i-a fost garantată suveranitatea și integritatea teritorială și uitați-vă că acest lucru nu se respectă. A doua variantă ar fi aderarea la o alianță colectivă sau regională de apărare. Mă refer la Alianța Nord-Atlantică, sau poate o alianță regională. A treia ar fi, spre exemplu, să fim o țară membră NATO dar fără forțe armate, cum este spre exemplu Islanda, membră NATO, dar n-are forțe armate, teritoriul ei va fi apărat de Alianța Nord-Atlantică. Alte variante nu văd la momentul actual. Pentru aceasta ar trebui să informăm populația despre avantajele și dezavantajele neutralității și beneficiile aderării la o alianță colectivă sau regională… Din 30 de state membre NATO, 28 sunt din Uniunea Europeană. Doar două țări sunt din America de Nord – SUA și Canada, restul sunt țări europene. Aici ar trebui să înștiințăm corect ce beneficii ne aduce nouă NATO”, a subliniat Vitalie Stoian.

În regiunea transnistreană sunt militarizate toate structurile de forță. Această grupare de forțe care poate fi luată sub conducerea structurilor Federației Ruse poate prezenta și prezintă un pericol pentru R. Moldova, atenționează generalul în rezervă Vitalie Stoian. Pe de altă parte, el consideră că cetățenii băștinași înrolați în aceste structuri nu sunt dispuși să lupte în războiul lui Putin. „În combinație cu destabilizările de situație în Moldova, plus dacă pe teritoriul Ucrainei se va înregistra un succes pe anumite direcții, desigur această forță este un pericol iminent pentru noi. Trebuie să înțelegem că acolo este militarizat tot ce este posibil. Mă refer la așa-numita armată transnistreană, la așa-numitul minister de interne transnistrean, structurile de forță specializate – KGB-ul din Transnistria, mă refer la ministerul de justiție, serviciul de protecție civilă, adică tot ce este posibil, este militarizat. Asta desigur prezintă un pericol pentru noi. În plus, permanent, pe parcursul anilor, ei execută antrenamente, aplicații în comun cu această grupare operativ-tactică a Federației Ruse și asta vorbește doar despre una, că în caz de necesitate aceste grupări de forțe se vor uni sub o conducere unică și vor executa misiuni într-un mod unitar. Dar, eu am anumite dubii și anumite informații și semnale că oricum cetățenii care sunt în aceste structuri de forță nu au intenții să lupte pentru niște ambiții imperiale ale președintelui rus Vladimir Putin. Una e să ai un job bine plătit și alta e să mori pentru unele idei care de fapt  sunt departe de valorile tale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău