DOSAR TRANSNISTREAN | Vitalie Marinuță: „Avem destul de mulți „culiocari” în structurile de securitate și apărare. „Gorganii” sunt la diferite niveluri, în diferite domenii. Ar trebui să avem o investigație amplă” (Audio)

  • 14 Iunie 10:34
0%
00:00:00
00:00:00

Cazul fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale care transmitea informații secrete serviciilor speciale rusești, deconspirat recent de jurnaliștii The Insider, nu este unul singular, ci o problemă sistemică, consideră fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță.

El a comentat în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău că acest caz „este o rușine pentru sistemul nostru de securitate și apărare, nu doar pentru Armata Națională” și a spus că are impresia că „gorganii” sunt la diferite niveluri, în diferite domenii. Ar trebui să avem o investigație amplă, a spus fostul ministru.

Pericolul este destul de mare, pentru că avem destul de mulți „culiocari” în structurile de securitate și apărare... E o luptă pe viață și pe moarte, vom fi sau nu vom fi. Vom fi în UE sau nu, vom avea securitate sau nu. La momentul actual unica ce ne scapă este faptul că Ucraina rezistă, dorim să înțelegem aceasta sau nu, conștientizăm sau nu, este faptul că Ucraina rezistă și trebuie să ne rugăm zi și noapte pentru aceasta”, a atenționat Vitalie Marinuță.

El mai spune că sistemul de apărare al Republicii Moldova rămâne în continuare nepregătit, în pofida războiului din proximitate.

„La noi se merge pe apărarea suficientă, dar eu îi spun „apărare insuficientă”. Adică să facem cât mai puțin, să nu se sperie lumea, să nu creadă că ne înarmam și așa mai departe”, a comentat fostul ministru al Apărării. „Vedem politica agresivă a Federației Ruse în Ucraina – un război sângeros direct. Noi suntem amenințați, nu o dată și nu de două ori. Având un buget de două miliarde de lei și investiții externe de la partenerii  noștri, pentru care trebuie să le fim foarte recunoscători, îmi pun întrebarea dacă am sporit numărul unităților militare - nu, am mărit armata – nu, am sporit numărul rezervei instruite – nu. Au fost strânși primarii, poate avem pregătită fortificarea pe râul Nistru, n-am văzut. Din punct de vedere al apărării naționale suntem doar cu vorba, cu regret”, a spus Vitalie Marinuță.

Fostul ministru al Apărării Naționale a subliniat că cea mai eficientă modalitate de asigurare a securității este NATO, iar percepția societății din Republica Moldova asupra aderării la această alianță ar putea fi schimbată prin explicarea beneficiilor acestei umbrele de securitate.

„Neutralitatea costă de zeci de ori mai mult decât apartenența la o alianță. Statele slabe, cu instituții slabe, cu corupție, nu pot să-și asigure securitatea singure. Ele trebuie să fie în coaliție. Eu cred că cea mai bună coaliție este totuși NATO... Lupta împotriva corupției, normele democratice, NATO este acea care insistă asupra acestor norme. Toate țările din fostul lagăr socialist au aderat la NATO, apoi la UE”, a explicat Vitalie Marinuță, general de brigadă în rezervă, ministru al Apărării în perioada 2009-2014, expert în domeniul securității și apărării naționale, participant la războiul de la Nistru din 1992.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău