DOSAR TRANSNISTREAN | Vicepremierul Oleg Serebrian: Reintegrarea teritorială și integrarea europeană a R. Moldova sunt obiective de interes național (AUDIO)
-
20 Aprilie 2023 12:50
Regiunea transnistreană a devenit mult mai conectată din punct de vedere social și economic. Reintegrarea teritorială și integrarea europeană a R. Moldova sunt două obiective de interes național, a declarat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.
El a mai subliniat că problema drepturilor omului este una din problemele-cheie în dosarul transnistrean. Eliberarea, pe 7 aprilie, a lui Adrian Glijin, cetățeanul Republicii Moldova deținut ilegal de către structurile de la Tiraspol, nu înseamnă rezolvarea problemei drepturilor omului în stânga Nistrului. Există mai multe cazuri identice, precum cel al lui Victor Pleșcanov, dar și alții, a spus vicepremierul Oleg Serebrian. Adrian Glijin are nevoie de reabilitare fizică și psihologică, rămânând cu sechele serioase după răpirea și detenția sa, a mai comunicat vicepremierul.
„Cu eliberarea lui Adrian Glijin nu se sfârșește acest dosar al prizonerilor politici, pentru că nu-i putem califica altfel. Eliberarea lui, fără îndoială, s-a datorat și monitorizării în de-aproape a misiunii OSCE, a faptului că medicii OSCE au avut până la urmă acces la el și-au constatat o degradare rapidă a stării sănătății lui. Deci, cred că dacă nu era eliberat Adrian Glijin, nu știu dacă mai putea fi ținut în viață în condițiile în care era. Suntem datori să facem tot ce putem ca să-i oferim servicii medicale. Reabilitarea lui va fi un proces lung, și reabilitarea psihologică, și cea fizică”, a declarat Serebrian.
Oleg Serebrian a subliniat că problema drepturilor omului rămâne una cheie pe agendă, iar acest subiect a fost abordat și în timpul discuțiilor cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, aflat în vizită la Chișinău.
„Problema drepturilor omului, cum spuneam și domnului ambasador Thomas Mayr-Harting și doamnei ambasador Kelly Keiderling este una dintre problemele-cheie, spinoase, care trebuie să ocupe un loc de frunte în agendă. Avem foarte multe a face, pentru că noi nu legăm drepturile omului doar de cei întemnițați. Drepturile omului înseamnă și liber acces la educație, și altă situație pentru mass-media, inclusiv accesul mass-media din Rep. Moldova, mă refer în cazul dat la malul drept, deci mass-media legal înregistrată în Rep. Moldova pe malul stâng, este dreptul la asociere, la prezența partidelor politice în acea parte. Deci, drepturile omului este mult mai larg decât cazurile deținuților politici, care poate e o parte mai vizibilă, dar nu este singurul aspect”, a menționat vicepremierul.
Relația dintre cele două maluri ale Nistrului înregistrează o dinamică pozitivă, apreciază Oleg Serebrian. Regiunea transnistreană a devenit mult mai conectată din punct de vedere social și economic, spune vicepremierul.
„Eu cred că în acest an, dincolo de procesul de negocieri, care poate n-a fost atât de dinamic, s-au produs mutații importante la nivel economic, social. Mai multă lume din partea stânga a Nistrului, vine în partea dreaptă, inclusiv la muncă zi de zi. Sunt mii de cetățenii din stânga Nistrului care lucrează în partea dreaptă. Regiunea a devenit mult mai conectată din punct de vedere comercial, economic. Cred că această dinamică este pozitivă”, a spus Oleg Serebrian.
Vicepremierul pentru reintegrare a spus că, în prezent, este elaborată o strategie de reintegrare teritorială a R. Moldova, care urmează să fie făcută publică treptat, când vor putea începe negocierile într-un format ce va permite discuțiile privind statutul politic al regiunii. Este important ca această strategie să aibă o aderență mare și să fie susținută de toată lumea, societatea civilă și cea politică. Reintegrarea teritorială și integrarea europeană a R. Moldova sunt două obiective de interes național, a subliniat Oleg Serebrian.