DOSAR TRANSNISTREAN | Pavel Cazacu: Administrația de la Tiraspol în 2022 a continuat să fie susținută economic și militar de Rusia (AUDIO)
-
14 Decembrie 2022 09:01
Situația respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a fost agravată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Pavel Cazacu, avocat al Asociației Promo-LEX, organizație neguvernamentală ce asistă juridic persoanele ce au suferit din urma ilegalităților din regiune, constată că regimul de la Tiraspol nu s-a poziționat prin declarații publice de partea Rusiei în războiul provocat de aceasta în Ucraina, dar prin acțiuni concrete a susținut această agresiune.
„O poziție a administrație de facto practic nu a existat, pentru că în mare parte a fost o poziție neutră, fără declarații ferme, cel puțin după 24 februarie, însă dacă analizăm acțiunile acesteia, inclusiv pe anumite situații concrete se observă o susținere a invaziei ruse. Acest lucru este dovedit prin cazurile individuale, pe deoparte promovarea simbolurilor interzise pe malul drept al Nistrului, pe dealtă parte condamnarea unei persoane ce a criticat invazia rusă și a susținut Ucraina. Da, oficial sau formal administrația de la Tiraspol a încercat să păstreze distanța, dar au avut în continuare numeroase vizite la Moscova, în continuare au fost susținuți economic și militar de Rusia, dar și mesajele de propagandă care vin de la Tiraspol către Chișinău au continuat, mesaje care vin să atace autoritățile de la Chișinău”, a declarat Pavel Cazacu în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău.
Începând cu anul 2020 situația drepturilor oamenilor din stânga Nistrului s-a înrăutățit și mai mult, în perspectiva lui Cazacu acest fenomen se întâmplă din cauza adoptării așa numite strategii de combatere a extremismului din acel an. Mai nou victimele din regiune nu au posibilitate să-și apere drepturile sale, în luna iunie 2022 a intrat în vigoare o nouă pretinsă lege ce pedepsește adresările persoanelor din regiune în instanțele de pe malul drept sau cele internaționale.
„Această „lege” are două scopuri de bază, primul este de a speria oamenii, iar al doilea este, în cazul în care oamenii nu s-a lăsat intimidați, de a sancționa. Pot spune cu certitudine că în anumite situații primul scop a fost atins cu succes, iar autoritățile de la Chișinău nu au putut interveni. Oamenii devin mult mai rezervați nu doar să depună cerere la autorități, dar și să vorbească despre abuzurile la care au fost supuși. Această „lege” și-a produs efectul înainte de a intra în vigoare, a fost mediatizat mai ales pe grupurile de socializare pe care se comunică în regiune cel mai des și neintrând în esența acestei legi oamenii și-au făcut o impresia că această lege nu face decât să sancționeze pe oricine își apără drepturile în regiunea transnistreană.”
Asociația Promo-LEX a realizat și un Raport privind „Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova în anul 2022”, în care făcut mai multe recomandări autorităților constituționale.
- Obținerea garanțiilor și a accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști;
- Dezvoltarea capacităților Biroului Politici de Reintegrare și ale Oficiului Avocatului Poporului de implicare, gestionare și rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune;
- Asigurarea protecției și reabilitarea victimelor încălcărilor drepturilor omului, care sunt supuse represiunilor din partea administrației de facto, dar și urmărirea penală eficientă a persoanelor care comit infracțiuni împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.