DOSAR TRANSNISTREAN | Marian Voicu: Practic, dosarul transnistrean a precedat toate conflictele care au avut același fals argument (AUDIO)

  • 10 Decembrie 2023 10:50
0%
00:00:00
00:00:00

Dosarul transnistrean a precedat toate conflicte pe care le-a declanșat Moscova în fostul spațiu sovietic. Kremlinul a folosit aceleași argumente false pentru a justifica războaiele din Georgia și Ucraina, amintește jurnalistul Marian Voicu, producător la TVR, realizatorul emisiunii BREAKING FAKE NEWS, coordonatorul proiectului VERIDICA.RO, o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est.

Republica Moldova este victima unui război informațional, iar în acest spațiu au fost testate diverse tehnici de dezinformare și manipulare, de la problema identitară, până la orientarea strategică a statului, spune expertul:

R. Moldova rămâne în continuare un poligon, unde sunt testate o mulțime de arme letale ale războiului informațional. Acesta pleacă de la identitate până la chestiunea orientării strategice a Moldovei înspre est sau vest. De 30 de ani se pune această întrebare tot timpul, la oricare rând de alegeri, parlamentare sau prezidențiale, Moldova alege din nou între est și vest și de fiecare dată este adevărată această chestiune, și câștigă fie o tabără, fie alta. Viitorul este previzibil, se repetă și nimeni n-are o soluție pentru a ieși din această dilemă existențială”.

Cei care produc o campanie de fake o fac asemenea unei campanii de marketing, sau unei campanii militare, știind care sunt obiectivele, care este strategia, care este tactica, care este bugetul, care este publicul țintă, atenționează jurnalistul Marian Voicu. Ca să se atingă o eficiență cât mai ridicată, lucrurile sunt făcute de profesioniști în dezinformare. Ținta principală a campaniilor de dezinformare și de știri false sunt democrațiile. Scrutinul electoral este momentul în care o democrație este foarte vulnerabilă , iar corupția este cel mai eficient instrument, spune expertul:

Corupția este cel mai important vehicul prin care statele autoritare lovesc democrația. Moldova este un adevărat poligon, cu kuliok, fără kuliok, așa se face treabă. Tradiție, reziliență, lucrurile acestea se dobândesc odată cu trecerea timpului. Sărăcia de care moldovenii vor să scape repede, pentru asta nu se pot găsi soluții peste noapte. Dar tot aici rămâne soluția, în eliminarea corupției, cultivarea instituțiilor. Din păcate, rezultatele nu apar peste noapte, iar oamenii nu mai au răbdare și atunci aleg să întoarcă spatele celor pe care i-au votat și să aleagă tabăra cealaltă, identitățile se schimbă, cei care ieri au fost comuniști, socialiști, au devenit peste noapte proeuropeni, democrați. Este o lume foarte complicată, ca în „Alice în Țara Minunilor”, când treci printr-un perete dincolo. Știrile false și dezinformarea tocmai asta construiesc, un univers virtual, o lume fake, așa cum s-a construit o identitate și o limbă falsă moldovenească și s-a imaginat un construct social fals. Problema este că unii se simt bine în această construcție chiar dacă știu că aceasta este falsă și nu-i putem bănui numai de nostalgie. Nostalgia este un alt vehicul important și care este cultivat în această zonă”.

Dosarul transnistrean a precedat toate conflicte pe care le-a declanșat Moscova în fostul spațiu sovietic. Kremlinul a folosit aceleași argumente false pentru a justifica războaiele din Georgia și Ucraina, amintește jurnalistul Marian Voicu:

Un dosar care practic a precedat toate conflictele, care au avut același fals argument. S-a spus atunci că naționaliștii moldoveni îi atacă pe rusofonii din Transnistria, că-i extermină, că armata rusă a intervenit și i-a salvat. Asta s-a spus apoi în Georgia, în 2008. Asta s-a spus și în Ucraina. Nu trebuie să inventezi prea mult. Lucrurile se repetă. Se repetă pentru că funcționează, pentru că este vorba de emoție și emoția vinde. O știre falsă produce emoție, adevărul nu produce emoție. Frica este foarte importantă, un trăgaci pe care dacă știi să apeși ai rezultate cu siguranță”.

În opinia expertului, problema transnistreană ar putea fi rezolvată datorită comerțului cu Uniunea Europeană:

„Transnistria ar putea să se regăsească datorită comerțului cu UE. Enclavizarea Transnistriei, așa cum și-a dorit-o rușii, ar putea să nu convină oligarhilor transnistreni, astfel încât comerțul și toatele libertățile, de care presupun că vor și ei să se bucure, vor face ca Transnistria să se deschidă fie spre Ucraina, fie spre Moldova. Astfel, încet-încet, chiar dacă informarea lipsește și problema identitară este una complicată, s-ar putea ca economia să rezolve această problemă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău