DOSAR TRANSNISTREAN | Iurie Reniță: Formatul de negocieri 5+2 a eșuat și trebuie să ne dezicem de acest mecanism (audio)

  • 30 Martie 2022 16:51
0%
00:00:00
00:00:00

Chestiunea transnistreană nu poate fi soluționată atât timp cât este prezentă armata rusă aici. Formatul 5+2 de negocieri a eșuat și trebuie să identificăm alt mecanism, consideră politicianul Iurie Reniță, fost deputat, în anii 2010-2015 ambasador al R. Moldova în România, iar în perioada 2016-2017 ambasador în Belgia și șef al misiunii RM la NATO.

Rezolvarea conflictului transnistrean a trenat din cauza atitudinii șovăielnice a Chișinăului, care nu are un plan propriu de soluționare a acestui diferend. Rușii sunt foarte bine pregătiți și observă când interlocutorul este unul incert, șovăie, care nu știe ce dorește. Diplomația noastră a dus lipsă de verticalitate și demnitate în raport cu Federația Rusă, spune fostul ambasador:

Transnistria evident că este un pericol real pe care nu trebuie să-l subestimăm. Trebuie să discutăm, inclusiv mesajele pe care le transmitem pe plan internațional dar și bilateral rușilor, să discutăm foarte tranșant. E adevărat că R. Moldova este o țară neutră, s-a găsit colacul de salvare în acest termen care figurează în Constituția noastră, dar nu neutralitatea ne-a salvat sau ne va salva. Din contră, trebuie să conștientizăm cu toții că Federația Rusă a încercat să aducă un know-how general  în practica internațională prin neutralitate, dar cu o armată rusă pe teritoriul nostru. Exact cum a fost cu forțele de menținere a păcii – nicăieri în lume, doar în spațiul ex-sovietic părțile aflate în conflict sunt și forțe de menținere a păcii. Doar Rusia poate să facă lucrul acesta din interesul ei evident de a domina situația. La fel e cu neutralitatea, dar cu armată rusă pe teritoriul nostru.

Dincolo de acestea, evident că sprijinul internațional, a adevăraților noștri parteneri occidentali și americani, este cel mai important în conjunctura actuală. O observație a mea personală este că partenerii noștri acum sunt mult mai preocupați de securitatea statului nostru, decât cei de la Chișinău – de a vedea o R. Moldova neocupată de către Federația Rusă. În raporturile noastre cu Federația Rusă, ceea ce am avut din 1991, după războiul ruso-moldovenesc din 1992, a continuat și până în prezent, abordările noastre nu s-au modificat”.

În opinia expertului Iurie Reniță, formatul 5+2 de negocieri (Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, UE și SUA) a eșuat și trebuie să identificăm alt mecanism pentru rezolvarea problemei transnistrene:  

Trebuie să recunoaștem sincer niște lucruri care trenează, care sunt evidente din 1992 până în prezent. Chestiunea transnistreană nu poate fi soluționată atât timp cât este prezentă armata rusă aici. Dorința Federației Ruse de a sincroniza reglementarea transnistreană politică cu retragerea armatei ruse este o șmecherie pe care ei foarte abil în continuare o valorifică și pe care noi nu am avut niciodată curajul și dorința politică s-o spunem tranșant că sunt două chestiuni absolut separate. Mecanismul, formatul acesta 5+2 a eșuat. Nu mai produce nimic. Este un mecanism eminamente rusesc, a fost inventat la Moscova și promovat aici, n-a mișcat și n-a rezolvat nimic. Ba din contră, a lăsat situația cum este și pe anumite paliere în relația dintre Chișinău și Tiraspol, cei de la Tiraspol s-au consolidat mai mult. Sperăm și dorim ca Ucraina să învingă, și șa va fi, după asta să ne debarasăm de niște mecanisme impuse în mod artificial cu scopul de a tergiversa soluționarea chestiunii transnistrene și a consolida separatismul în Transnistria. După mine, va trebui să ne dezicem de acest mecanism și să identificăm altă soluție.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău