DOSAR TRANSNISTREAN | Ion Leahu: Tiraspolul îndeplinește funcții reduse, problemele de bază sunt la cheremul rușilor, ei dictează situația și fac planurile de activitate (AUDIO)

  • 07 Martie 2023 15:16
0%
00:00:00
00:00:00

Regiunea transnistreană este controlată în totalitate de Kremlin, susține expertul în securitate Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control. „Practic, administrația tiraspoleană îndeplinește funcții reduse, de a dirija logistica în teritoriul respectiv, dar ceea ce ține de probleme de bază, relația cu Chișinău, relația cu exteriorul, formularea politicii militare, militarizarea teritoriului, încorporarea etc. astea sunt la cheremul rușilor. Ei dictează acolo situația, ei o apreciază, ei fac planurile de activitate”, a declarat Ion Leahu în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău.

Totodată, expertul atenționează că regiunea transnistreană va fi mereu o zonă de risc de destabilizare. Ei nu stau și așteaptă, a subliniat Ion Leahu:

Noi nu putem să știm exact pericolele respective, că nu cunoaștem situația îndeaproape, însă, nivelul informațiilor care ne vin de acolo ne demonstrează că ei nu stau și așteaptă, ei se pregătesc. Practic, anual au loc cantonamentele rezerviștilor, în cadrul cărora ei efectuează diferite exerciții, inclusiv tragerea la țintă, care-i mențin într-un tonus de pregătire înaltă. Eu aș spune așa, că noi am vrea să avem posibilitatea Transnistriei pentru a pregăti rezerviștii și a avea o rezervă de vreo 5-10 mii de persoane care în timp de 24 de ore să  poată să fie pusă în rând. Dar nouă nu ne permite bugetul așa ceva. Atunci apare firească întrebare, dacă ei pregătesc trupele în termen, trupele prin contract, plus foarte multă atenție și mijloace acordă rezerviștilor, pentru ce? Pentru orice, în eventualitate ei sunt gata de a ataca. În ce direcție poate să fie atacul? Astăzi sunt două – și la vest și la est – Ucraina sau R. Moldova.

Pentru Moldova, poate că nu este un pericol nemijlocit militar. Cred că Federația Rusă speră că până la urmă, cu ajutorul coloanei a 5-a, a structurilor politizate orientate spre Moscova să obțină aici trecerea guvernării în mâna lor. Ei au nevoie de o R. Moldova care să se poată autogestiona, dar în același timp să promoveze o politică prorusească.

Înseamnă că rămâne primordial factorul ucrainean, în situația în care trupele ruse ar avea posibilitatea să înainteze pe litoral spre Odesa, atunci trupele care sunt în Transnistria să intre și ele în acțiuni militare contra Ucrainei”, a explicat Ion Leahu. El consideră că acest pericol încă persistă în războiul ruso-ucrainean.

Ion Leahu consideră că regimul de la Tiraspol nu va face niciun pas în detrimentul intereselor Federației Ruse: „Ei foarte bine conlucrează. Sherifful are mână liberă în economie, în politică, practic toată guvernarea din Transnistria sunt exponenții Sheriff, însă, Sheriff nu face o jumătate de pas în detrimentul intereselor Federației Ruse. El este absolut devotat, știind că Rusia dispune de instrumentar  care ar putea în câteva clipe să-i distrugă imperiul din Transnistria. De aceea e devotat, susține și nu va face un pas în plus spre integrare, spre consolidarea prezenței R. Moldova în stânga Nistrului”.

În opinia lui Ion Leahu, în linii mari, tactica promovată de actuala guvernare este destul de reușită. El s-a referit la pașii pe care îi întreprinde în vederea asigurării energetice a R. Moldova. El consideră că Chișinăul trebuie să facă treptat cât mai mulți pași spre integrarea celor două maluri ale Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău