DOSAR TRANSNISTREAN | Expertul în securitate Ion Leahu: Rusia este cea mai interesată de destabilizarea situației din regiunea transnistreană (AUDIO)
-
28 Aprilie 2022 10:04
Rusia este cea mai interesată de destabilizarea situației din regiunea transnistreană, susține expertul în domeniul securității Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control. El crede că miza acestor provocări ar fi R. Moldova, ca regimul separatist susținut de Moscova să-și întărească pozițiile în zona de securitate.
Expertul Ion Leahu a explicat, într-un interviu la Radio Chișinău, că depozitul de la Cobasna este foarte aproape de Ucraina, iar o eventuală escaladare în zona respectivă ar afecta în primul rând localitățile ucrainene: „De situația care are loc în Transnistria, evident că sunt interesați mai mulți factori, însă, la acest moment, cred că cel mai mare beneficiar este Rusia. La Cobasna, ucrainenii n-au niciun interes să se producă acolo ceva, căci depozitul este mult mai aproape de localitățile ucrainene. În anii 90, când s-a încercat distrugerea munițiilor prin metoda de explozii, acolo pe loc, ucrainenii au fost cei care s-au revoltat, au demonstrat că le sar geamurile, ușile din balamale și distrugerea s-a oprit. Imaginați-vă dacă detonează măcar un depozit, care vor fi consecințele pentru ucrainenii. Astfel, ucrainenii nu au interes să atace acest depozit. Noi nici n-avem o dovadă obiectivă că au avut loc împușcături, că au zburat drone, asta spune partea transnistreană, nu noi spunem, noi nu avem această informație”.
Ion Leahu a atenționat că regimul de la Tiraspol a înăsprit deja controlul circulații, introducând în mod unilateral posturi de control. Expertul nu exclude nici faptul că Tiraspolul ar putea să introducă mai multă tehnică militară în zona de securitate: „Prima provocare deja a început, fără acordul CUC, unica care organizează situația în zona de securitate, ei au purces la instalarea noilor posturi de control în jurul orașelor și în genere în zona de securitate, cu blocuri de beton. În conformitate cu documentele Comisiei Unificate de Control, asemenea acțiuni pot avea loc doar după ce CUC va permite. Astfel, vor apărea diferite conflicte, atât la posturi, cât și în cadrul comandamentului militar unificat și în cadrul Comisiei. Și nu se știe la ce moment aceste conflicte pot depăși cadrul verbal și trece la alt nivel. Pe de o parte, ei spun că CUC este unica care organizează situația, că asigură pacea și stabilitatea, și în același timp, tot ei acționează în mod unilateral, stabilind posturi, și fortificând santinelele, efectivul, cu persoane înarmate. Ei foarte mult timp au solicitat ca CUC să se adreseze către Federația Rusă să întoarcă escadrila de 15 elicoptere, care a fost retrasă, de mai mulți ani se cere ca R. Moldova să accepte. Eu nu exclud că, profitând de aceste acțiuni, ei să încerce să introducă elicopterele militare fără acordul Chișinăului. La fel de mult se vorbește să introducă în zona de securitate tehnică blindată militară”.
Expertul în securitate Ion Leahu crede că prin aceste acțiuni Moscova se pregătește pentru o eventuală preluare a controlului în această zonă, iar R. Moldova depinde de rezistența Ucrainei în fața invaziei ruse: „Ei pregătesc terenul, tatonează starea psihologică, atât a transnistrenilor cât și a Chișinăului, se pregătesc pentru ora când vor fi capabili. La moment, cel puțin ceea ce vedem noi, Ucraina controlează situația”, a spus Ion Leahu.