DOSAR TRANSNISTREAN | Eduard Bumbac, fost ofițer SIS: Misiunea de pacificare de la Nistru este un element de presiune asupra Chișinăului (AUDIO)

  • 07 Februarie 2023 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

Dorința Republicii Moldova de a transforma așa zisa misiunea de pacificare pe Nistru într-o misiune multinațională civilă cu mandat internațional, este greu de realizat în actualul context de insecuritate regională. De această părere este fostul membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, Eduard Bumbac, invitat în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean, de la Radio Chișinău.

„Mi-aș dori foarte mult ca această misiune să fie transformată, dar cu părere de rău sunt nevoit să repet că acordul de 1992 prevede unele să le spunem așa atribuții ale părților. Dacă la nivelul partenerilor externi suntem susținuți, în ceea ce privește partea transnistreană, partea rusă și alți exponenți ai anumitor structuri regionale sau internaționale nu au poziții ferme și nu au dorință în această direcție. Conștientizez la justă valoare că actualele evenimente care se petrec în țara vecină, războiul dus de o țară care este membră și parte a acestui acord mă impune să constat că o dinamică în timpul apropiat ar fi puțin probabilă. Poate că marile cancelarii europene au viziunile sale, dar dacă totuși acest moment (n. red. de transformare)  este undeva discutat, analizat și ar putea să apară anumite propunere, ar fi foarte, foarte pozitiv pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Poziția Tiraspolului și Moscovei privind rolul  actualei misiuni este că ar fi una de succes, iar eliminarea acesteia ar provoca tensiuni că ar duce chiar și la dezghețarea conflictului. Fostul membru CUC susține că aceste declarații fac parte din stereotipurile create tot de partea rusă și transnistreană pentru justificarea prezenței trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova și menținerea regimului separatist:

„Este o sperietoare a celor care își doresc această misiune să fie efectuată la infinit, ca sub paravanul acestei misiuni, regimul anticonstituțional de la Tiraspol să-și mai întărească, mai consolideze și așa bine consolidatele structurii administrative și de forță și de drept. Vă dați seama că tot ce invocă Tiraspolul este un bluf mediatic și sarcinile, scopurile acestei misiuni care a început în 1992, atunci când era o situație, dar acum avem cu totul alta, nicidecum nu pot contribui la acele pretinse riscuri și amenințări care le invocă și le spun reprezentanții părții ruse și transnistrene din această misiune”, susține fostul membru CUC.

Eduard Bumbac, fiind și fost ofițer al Serviciului Informațional de Securitate al Republicii Moldova, susține că actuala misiune de pe Nistru este un element de presiune asupra Chișinăului din partea Moscovei. „Un element de presiune geopolitic, dar și în aspectul politicii Federației Rusă în spațiul ex-sovietic, desigur cu certitudine aceasta este și a fost, și probabil dumnealor în continuare  pretind să-și mențină interesele sale în regiune.”

În prezent, în Zona de Securitate sunt dislocate 15 posturi militare la Misiunii de Pacificare. Cele trei contingente (rus, transnistrean și moldovenesc) includ 1200-1300 de militari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău