DOSAR TRANSNISTREAN | Cristian Preda: Sper ca sfârșitul războiului din Ucraina să fie și momentul soluționării acestui conflict. Negocierile pentru aderarea la UE vor facilita rezolvarea lui (Audio)

  • 03 Septembrie 2023 10:20
0%
00:00:00
00:00:00

R. Moldova va fi invitată în acest an să înceapă negocierile de aderare la UE, iar deschiderea negocierilor va fi un instrument care va facilita rezolvarea conflictului transnistrean, consideră Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Responsabilitatea principală pentru ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană revine Rusiei, care ține acest teritoriu cu controlul unei armate și a unui regim fidel politicii sale, însă, războiul schimbă datele problemei, iar odată cu încheierea războiului din Ucraina va fi pus capăt și regimului de la Tiraspol, a spus profesorul Cristian Preda, într-un interviu la Radio Chișinău:

Sper ca sfârșitul războiului din Ucraina să fie și momentul soluționării acestui conflict. A existat o situație complicată, un format de negocieri care nu a funcționat, cu lipsa de dorință a Moscovei de a schimba ceva în această ecuație și militar și politic, și cu responsabilități partajate, și din partea guvernelor care s-au succedat la Chișinău, și din partea Ucrainei și din partea României, n-a existat un moment în care să fie clar un consens al forțelor politice din R. Moldova asupra soluționării acestui conflict… Eu sper ca perspectiva, care cred eu că se va deschide destul de repede, a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană să fie un instrument care să faciliteze rezolvarea conflictului. E posibil ca această rană să fie închisă și perspectiva unei adeziuni, a unui membru cu drepturi depline a R. Moldova în UE, cred că odată devenită concretă va schimba foarte mult datele problemei. Pentru că și economic, și social, și politic, cei care locuiesc în partea de est a R. Moldova vor vedea că nu au alternativă mai bună”.

Fostul parlamentar european, Cristian Preda, crede că, în acest an, Chișinăul va fi invitat să înceapă negocierile de aderare la UE și este optimist în ceea ce privește viitorul R. Moldova ca stat membru al UE:

Mă bazez pe ceea ce spun deja europenii. Am fost zece ani membru al Parlamentului European, m-am și ocupat de unele state candidate și cunosc bucătăria negocierilor…  Am fost raportor pentru Bosnia și Herțegovina, care a devenit candidată după Moldova, depuseseră cerere în 2016… Moldova re avantajul că e o țară mică, sigur că sunt probleme și în țări mici, economic lucrurile sunt complicate și justiția pune o problemă în R. Moldova și astea-s capitole importante din perspectiva negocierilor, trebuie să ai capacitatea de a rezista pe piața unică, asta trebuie să dovedești când negociezi aderarea, că ai capacitatea de a te integra. După semnarea Acordului de Asociere s-au făcut progrese importante din perspectiva adaptabilității, a competitivității, a capacității de adaptare. Justiția rămâne o problemă sensibilă cum a fost și în țări ca România, Bulgaria, alte țări central-europene, din Balcanii de Vest, care negociază de nu știu când. Într-un fel, Moldova e într-o situație mai bună pentru că va profita de experiența acestor țări care tocmai au negociat capitolele legate de justiție… 

Semnalul de începere eu sunt convins că va veni. Cred că în anul acesta Moldova va fi invitată să înceapă negocierile. Aceasta e o chestiunea foarte importantă și care va reprezenta un element foarte prețios pentru R. Moldova. Pe de altă parte, R. Moldova e mai pregătită decât era România în 1999 pentru negocieri… E păcat să se rateze această șansă și să fie prelungită această tranziție. Tranziția politică se va încheia în clipa în care R. Moldova va deveni membră a UE, cum s-a întâmplat cu toate țările foste comuniste”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău