DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea: Trebuie să fim parte a discuțiilor privind viitorul păcii și securității în Europa, cu viziunea noastră de rezolvare a conflictului transnistrean (AUDIO)

  • 20 Martie 2023 10:28
0%
00:00:00
00:00:00

Ultimele acțiuni ale Tiraspolului, care a lansat informații privind dejucarea unui atentat terorist asupra liderilor transnistreni, au scopul de a atrage atenția internațională, urmărind rezolvarea intereselor proprii ale celor care conduc regiunea transnistreană, consideră expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, director al organizației Inițiative pentru Pace.

Mult zgomot informațional, asta cel mai bine descrie situația din zona respectivă. Trebuie să fim atenți, urmărim, dar nu e neapărat să reacționăm la orice vine de acolo, pentru că este foarte mult zgomot informațional, anume astfel și trebuie tratat, ca zgomot… Miza acestora este să atragă atenția. Administrația de la Tiraspol s-a obișnuit astfel să-și rezolve problemele, adevărate sau pretinse, propriile probleme în afacerile pe care le au și din care se hrănesc cei care controlează regiunea”.

În opinia expertului, Tiraspolul nu prezintă un pericolul militar pentru R. Moldova și pentru Ucraina, dar este și a fost o amenințare constantă la adresa securității R. Moldova pe tot parcursul existenței sale, de la declararea independenței:

 „Ceea ce este dislocat în stânga Nistrului, armata rusă și formațiunile paramilitare ale regiunii transnistrene nu reprezintă un potențial militar relevant la scara războiului din Ucraina. Nici ca dotări, nici ca pregătire nu pot fi o forță militară care să conteze în acest război. Totodată, existența acestor formațiuni paramilitare necontrolate de noi, existența militarilor ruși în stânga Nistrului, oricât de neînsemnat ar fi numărul lor, oricum reprezintă o constantă amenințare la adresa securității noastre naționale. Iar acesta nu e un lucru care s-a întâmplat în ultimul an. Nu începând cu 24 februarie 2022 acești militari sunt o amenințare la adresa securității noastre naționale. E o amenințare constantă, dar nu e acută. Nu văd nici un indiciu că ar fi o intenție în stânga Nistrului să treacă râul să atace Chișinăul, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere militar nu ar avea niciun sens. Dar e o amenințare care a existat mereu din prima zi a existenței R. Moldova ca stat independent”, subliniază Alexandru Flenchea.   

De asemenea, expertul atenționează că depozitul de muniții de la Cobasna prezintă un pericol și o amenințare pentru securitatea națională, prin însuși faptul existenței acestuia și probabilitatea unui incident.

Potrivit lui Alexandru Felenchea, odată cu declanșarea războiului rus în Ucraina, regiunea transnistreană a devenit mai dependentă de Chișinău și Kiev decât de Moscova, iar principala pârghie a Kremlinului rămâne gazul rusesc:

Unul din lucrurile care s-a schimbat de la începutul acestui război ține anume de dependența Tiraspolului de Moscova. De fapt, acest proces de reconfigurare a pârghiilor pe care le are Moscova în raport cu Tiraspolul a început încă în 2014, de la anexarea Crimei, care a costat bani enormi. Moscova treptat a redus până la zero transferurile de suport bugetar direct pentru stânga Nistrului. Sprijinul financiar a fost redus doar la subsidii directe prin gazul livrat gratuit regiunii. Armata rusă din stânga Nistrului, dintr-un scut de protecție, de garanții militare din partea Rusiei pentru Transnistria, de fapt s-a transformat într-o vulnerabilitate pentru această regiune. Însăși această prezență este un factor care atrage atenția Kievului. Totodată, din punct de vedere geografic și logistic Rusia e departe de Transnistria. Între Federația Rusă și R. Moldova este Ucraina. Peste noapte, din 23 spre 24 februarie 2022, Transnistria s-a trezit cu un grad mult mai mare de dependență de Chișinău și Kiev decât de Moscova. Dincolo de oamenii pe care Moscova îi are implantați acolo, principala pârghie rămâne gazul”, constată fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Dacă nu ești la masă, vei fi pe masă”, subliniază expertul. R. Moldova trebuie să se folosească de oportunitățile create în contextul războiului pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Totodată, R. Moldova trebuie să fie parte a discuțiilor privind noile aranjamente de securitate în Europa:

Tot ceea ce până acum până în 2022, erau factori care nu ne lăsau spațiu de manevră să avansăm dosarul transnistrean, un status quo pe care nimeni nu dorea să-l schimbe, nimic din acei factori nu mai există. Vechiul sistem de aranjamente de securitate în Europa nu mai există, Moscova l-a demolat pe 24 februarie 2022. Suntem în procesul în care este constituită o nouă ordine de securitate în Europa. Ea acum se constituie, nu după război. Sfârșitul războiului va însemna că noile aranjamente de securitate în Europa au fost agreate, atunci se va sfârși războiul. Și în momentul acesta să te trezești să spui că mai avem un conflict nerezolvat va fi prea târziu. Trebuie să lucrăm acum”.

„Trebuie să fim parte a discuțiilor privind viitorul păcii și securității în Europa. Să ne implicăm ca și actor, cu ale noastre planuri, idei și propuneri, cu viziunea noastră a locului nostru în aranjamentele de securitate în Europa, felul cum vedem rezolvat conflictul transnistrean cu toate componentele lui, să le prezentăm, să fim pregătiți să le apărăm, să ne facem un cerc cât mai mare de aliați ai viziunii noastre de pace și de securitate,  atunci vom fi parte a celor care vor beneficia în viitor din noua pace și stabilitate”, a subliniat Alexandru Flenchea, director al organizației Inițiativei pentru Pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău