DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru reintegrare, despre elicopterul explodat la Tiraspol: Trebuie inițiată o anchetă penală

  • 21 Martie 16:25
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile competente trebuie să deschidă o anchetă penală pentru a investiga incidentul de la Tiraspol, unde un elicopter ar fi explodat la o „bază militară”, conform presei oficiale din stânga Nistrului. Fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea a declarat, în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău, că Federația Rusă poartă răspundere pentru ceea ce aparține armatei ruse și se află ilegal pe teritoriul nostru, iar investigarea acelui incident ne-ar oferi instrumente juridice și politice pentru a ne consolida poziția în raport cu Federația Rusă în tot ceea ce ține de prezența lor ilegală pe teritoriul R. Moldova și tot ceea ce ține de securitatea noastră.

Singurul loc unde putea să se afle vreo aeronavă în stânga Nistrului este Aerodromul de la Tiraspol. Statutul acestuia este ca și cel al depozitelor de muniții de la Cobasna, care nu ar trebuie să fie acolo, dar aparține armatei ruse, trebuie retras de acolo. Asta înseamnă că Federația Rusă este cea care poartă răspundere pentru ceea ce se întâmplă acolo. Dacă s-ar întâmpla ceva la depozitele de muniție de la Cobasna, ar fi o problemă foarte serioasă, iar asta ar însemna și un impact politic asupra Federației Ruse.

Trebuie pornită o anchetă penală care să stabilească ce s-a întâmplat, iar pentru a putea oferi aceste răspunsuri, pentru a putea fi desfășurată o anchetă penală, trebuie asigurat accesul organelor de anchetă ale R. Moldova la locul presupusului incident, pentru a acumula probe și a stabili toate circumstanțele, un demers care în opinia mea trebuia deja adresat organelor competente ale Federației Ruse cu solicitarea de a prezenta materialele pe care deja ei le-au acumulat, cu cererea de a ne fi asigurat accesul la acel aerodrom pentru a acumula probele și stabili circumstanțele.

Atunci probabil că răspunsul părții ruse ar fi foarte curios, dar în primul rând ne-ar da instrumente politice și juridice să mergem mai departe și să cerem mai mult. Deoarece, dacă cu adevărat s-a întâmplat acolo un incident, cea care trebuie trasă la răspundere este Federația Rusă. Pentru că ea poartă răspundere pentru ceea ce aparține armatei ruse și se află ilegal pe teritoriul țării noastre”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău