DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea, despre scrisoarea liderului separatist de la Tiraspol: Este o amenințare la adresa Chișinăului (AUDIO)

  • 04 Septembrie 2022 13:53
0%
00:00:00
00:00:00

Scrisoarea liderului transnistrean Vadim Krasnoselski adresată președintei Maia Sandu, apărută în public pe 26 august, este o amenințare deschisă la adresa Chișinăului, atenționează fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea. Expertul pe problema transnistreană explică, într-un interviu la Radio Chișinău, că pe de o parte scrisoarea reprezintă un șantaj în interesul economic al regimului de la Tiraspol, pe de altă parte, conținutul ei vine de la Moscova și amenință Moldova.

„Ignatiev se bagă pe niște subiecte care nu țin de reglementarea transnistreană și-l depășesc din toate punctele de vedere. Sugerează că Moldova ar trebui să renunțe la integrarea europeană, să-și revizuiască poziția față de războiul din Ucraina, cheamă la negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, în caz contrar, spune, uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Și ceea ce se întâmplă în Ucraina este rezultatul incapacității de a realiza  un compromis la masa de negocieri și haideți să negociem, spune el.  Asta se numește amenințare cu război”…

La fel de curioasă este dată pe care a fost scursă această scrisoare… Pe 26 august Agenția mediului de la Chișinău a refuzat eliberarea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița. Deloc întâmplător, a fost scursă această scrisoare cu amenințări practic deschise la adresa Chișinăului. Pe de o parte este o amenințare și un șantaj ca să fie satisfăcute poftele economice ale Transnistriei, pe de altă parte, textul, conținutul ei și aceste amenințări cred că  vin din altă parte decât de la Tiraspol, au fost sugerate probabil de Moscova sau poate Vitalii Ignatiev s-a gândit că asta s-ar aștepta să audă Moscova de la ei. Deloc întâmplător, în cadrul unei întâlniri cu tinerii, ministrul de Externe Lavrov, pronunțându-se în privința R. Moldova a recurs la amenințări voalate. A zis că Moldova să nu uite că are nu doar Transnistria, dar mai are și Găgăuzia și nu vom lăsa să fie încălcate drepturile minorității ruse, a zis el, referindu-se la găgăuzi. Asta e interpretarea Rusiei de care trebuie să ținem cont, să înțelegem că ei așa privesc lucrurile, că ne amenință aproape deschis și trebuie să ne rezolvăm problemele aici, ca să nu vină rușii să ne le rezolve”.

Referindu-se la situația energetică, Alexandru Flenchea a atenționat că ne așteaptă o iarnă grea. El observă că anul acesta, problemele legate de energetică se rezolvă în ultima zi: livrările de energie electrică de centrala electrică din Cuciurgan, regiunea transnistreană, sau livrările de gaze rusești de la Gazprom, pentru a pune presiune pe guvernarea de la Chișinău.

Vorbind de livrarea energiei electrice de la MGRES, interdependențele sunt de ambele părți. Și Chișinău și Tiraspolul pot pune condiții și din acest motiv ajung la înțelegeri de fiecare dată, pentru că ambii depind de această tranzacție. Regiunea depinde de banii care vin de la Chișinău, noi depindem de această energie electrică oarecum ieftină, dacă ne uităm la prețul din România, de exemplu, sau în comparație cu ceea ce ne poate oferi Ucraina. Dar, trebuie să înțelegem că nu există nimic gratuit, totul vine la un preț, iar prețul este datoria crescândă a Moldovagaz pentru Gazprom”, a atenționat fostul vicepremier.

Totodată, Alexandru Flenchea spune că, în privința energeticii, suntem obligați să ne gândim la cel mai prost scenariu. „Suntem obligați – ca țară, Guvern, întreprinderi, companii și toți consumatorii  suntem obligați să fim pregătiți pentru cel mai prost scenariu. Ele pot fi multe, sistarea de gaze nu este improbabilă și de aceea trebuie să reieșim din cel mai prost scenariu și să fim pregătiți din toate punctele de vedere… Soluții există doar pe termen scurt, o săptămână, două, trei.

Toată lumea se așteaptă la o iarnă grea. Toată Europa se pregătește de o iarnă grea și noi trebuie să ne pregătim de o iarnă grea. Vedem că se fac pregătiri, achiziții de păcură, noi tendere de achiziții de păcură, se fac rezerve de gaze în măsura posibilităților. Trebuie să fim conștienți că oricât de mari ar fi rezervele în cazul nostru, nu putem să vorbim de soluții care să ne ajute să ieșim din iarnă, măcar până la sfârșitul lunii martie. Sunt măsuri care în situații de urgență să ne asigure două-trei săptămâni, inevitabil vor fi zone în care va fi lipsă de gaze, timp în care să găsim alte soluții, timp în care să vină noi garnituri de tren cu păcură, timp în care să cumpărăm gaze din altă parte. Deci, soluții pentru o perioadă de câteva săptămâni, care să ne ajute să găsim alte soluții…

Potrivit expertului, la sfârșitul lunii septembrie trebuie să ne așteptăm la noi presiuni din partea Moscovei, prin concernul rus Gazprom: „Gazprom, în persoana lui Miller, insistă ca data de 30 septembrie să fie termenul limită pentru efectuarea auditului datoriei istorice a Moldovagaz, a acelei părți care nu vizează Transnistria, 700 de milioane. M-aș aștepta la noi presiuni, noi surprize, după 30 septembrie, pentru că nu în zadar a fost anunțată anume această dată…

Anul acesta, problemele legate de energetică se rezolvă în ultima zi – livrările de energie electrică de la MoldGRES, livrările de gaze de la Gazprom care confirmă în ultima, penultima zi a lunii volumele livrate în luna următoare… De ce ar lăsa Moscova, de exemplu, Chișinăul să se relaxeze și să aibă certitudinea să iasă din iarnă”.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău