DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea: Ca să rezolvi o problemă de mediu, de corupție, de contrabandă, de drepturile omului, securitate energetică, toate se rezumă la una – rezolvarea problemei politice de reîntregire a R. Moldova (AUDIO)

  • 19 Septembrie 2023 12:12
0%
00:00:00
00:00:00

Nerezolvarea politică definitivă a conflictului transnistrean va genera în continuare probleme R. Moldova și o va vulnerabiliza din punct de vedere politic și energetic, atenționează fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău. Sistemul energetic al R. Moldova trebuie restructurat astfel încât să nu mai depindă de o singură sursă, a spus analistul.

Procurarea energiei electrice de la centrala din regiunea transnistreană, produsă din gaze rusești pe care regimul de la Tiraspol nu le plătește, în schimbul unor favori, ca a în cazul uzinei metalurgice, este un model care comportă multe vulnerabilități pentru R. Moldova. Analistul în probleme de securitate Alexandru Flenchea, a subliniat că trebuie restructurat sistemul nostru energetic, astfel încât acesta să nu depindă de o singură țeavă sau o singură linie electrică.

„Este un model energetic viciat, pentru că ne lasă în continuate cu multe vulnerabilități de ordin energetic, politic. Cu alte cuvinte, dacă cetățenii moldoveni au căldură în casă, lumină și gaz la plită depinde de foarte multe relații politice – relația Chișinău-Tiraspol, relația Chișinăului cu Moscova, relațiile Chișinăului cu Kiev și cu București, la fel. Nu este o situație nici firească, nici normală”, a spus Flenchea.

Pentru a ieși din zona deciziilor proaste legate de dosarul transnistrean este necesară rezolvarea politică definitivă a conflictului, nu a crizelor de moment, a subliniat fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea. Pentru aceasta este nevoie de voință politică: 

Perpetuarea acestei situații în care cumpărăm energie electrică ieftină, viciată prin faptul că oricum e generată din gaze naturale furate, pentru că oricum rămân o datorie pe care n-o s-o plătim, toate  deciziile sunt proaste. Singurul lucru care poate schimba, care poate rupe acest cerc vicios și să scoată R. Moldova din ciclul alegerilor proaste este rezolvarea acestui conflict. Ca să rezolvi o problemă de mediu, de corupție, de contrabandă, de drepturile omului, securitatea energetică, toate până la urmă se rezumă la una – rezolvarea problemei politice prin mijloace politice, de reîntregire a țării, dar pentru aceasta trebuie conectată voința politică și trebuie luate decizii politice, gândite în paradigma politică, nu în paradigme de soluții anti-criză – să supraviețuim cumva luna noiembrie, să supraviețuim expirarea contractului, prelungirea contractului cu MoldGRES. Atât timp cât deciziile sunt din seria asta, rămânem în zona deciziilor proaste. N-o să putem ieși din ele. Trebuie să rezolvăm conflictul”, a menționat analistul.

Cea mai mare parte a energiei electrice consumate de R. Moldova este produsă la centrala termoelectrică situată în regiunea transnistreană. Aceasta este alimentată cu gaze rusești, livrate de Gazprom doar pentru raioanele de est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău