Dosar penal în cazul studiilor lui Chiril Gaburici

  • 30 Aprilie 2015 10:53
Dosar penal în cazul studiilor lui Chiril Gaburici

Revista presei din 30 aprilie 2015

Dosar penal pentru acte false în cazul studiilor lui Chiril Gaburici, anunță Jurnal.md Cauza penală este deschisă în baza articolului 361 din Codul Penal care se referă la „confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false”. Ministrul de Interne a precizat că este vorba despre actul de studii medii obținut de premierul Chiril Gaburici.

Primele două partide care s-au grăbit să-și înregistreze candidații au fost Partidul Socialiștilor și Partidul Național Liberal, care i-au lansat în cursa electorală pe deputatul Zinaida Greceanîi și, respectiv, Timofei Țurcanu, coordonatorul Consiliului Unirii României cu Republica Moldova, scrie Ziarul Național.

 Referitor la candidatul comuniștilor Vasile Chirtoca, Ziarul Național remarcă că acestuia îi plac banii statului. Instituțiile publice centrale, dar și cele de nivel local au devenit clienți fideli ai companiilor care fac parte din holdingul „DAAC Hermes”, condus de milionarul Chirtoca. Doar în ultimii doi ani, Agenția Achiziții Publice a înregistrat peste 370 de licitații prin care diverse instituții au procurat bunuri și servicii de la firmele lui Chirtoca în valoare totală de aproape 120 de milioane de lei. Din cele peste 40 de firme care fac parte din holdingul „DAAC Hermes”, cinci au o colaborare fructuoasă cu statul.

Timpul scrie că blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” mizează la alegerile locale pe acei alegători care au înțeles că banii murdari pe care îi utilizează unele partide în campania electorală nu aduc bunăstare pentru alegător. Declarația a fost făcute de către candidatul PPEM la funcția de primar al municipiului Chișinău, Oazu Nantoi. Oazu Nantoi a declarat că s-a decis să candideze la șefia primăriei Chișinăului „pentru a rămâne cu conștiința împăcată că a încercat să facă ceva”.

Lupu recunoaște că executivul Gaburici e slab, scrie  Evenimentul Zilei. Guvernul Gaburici nu va fi schimbat, iar după alegerile locale ar putea fi constituită o majoritate parlamentară.  Declarațiile au fost făcute de către președintele PD, Marian Lupu, la postul public de televiziune. Referindu-se la zvonurile potrivit cărora Guvernul Gaburici ar putea fi demis după scrutinul local, liderul PD  a spus că avem nevoie de stabilitate politică și de  Guvern ca să putem implementa reforme, Acordul de asociere cu UE.

În Republica Moldova justiția se reformează doar pe hârtie. „Se adoptă legi, dar care este impactul lor?” se întreabă Adevărul.  Republica Moldova se laudă în fața partenerilor de dezvoltare cu realizări în domeniul reformei justiției, dar în practică aceste reforme nu se simt deloc și nu au niciun impact, este de părere comentatorul politic și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă Igor Boțan. Acesta vede raportul pe anul 2014 privind Gradul de Implementare a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției drept o prezentare de cifre, fără rezultate efective.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău