Dorin Recean solicită inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară

  • 18 Septembrie 13:30
Dorin Recean solicită inventarierea tuturor lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară

Premierul Dorin Recean cere o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare din Republica Moldova, în urma pagubelor aduse de ploi. Șeful executivului a admis astăzi, 18 septembrie, în cadrul ședinței de Guvern, că unele cazuri de inundați ar putea să fie cauzate de utilizarea neconformă a unora dintre lacuri, transmite Radio Chișinău.

Comitetul de Miniștri a aprobat astăzi mai multe proiecte care vizează reducerea sancțiunilor la conducerea vehiculelor cu deficiențe ale numerelor de înmatriculare, digitalizarea procesului de înregistrare a unităților de transport, extinderea listei terenurilor aflate în gestiunea Agenției Proprietății Publice și inițierea negocierilor pentru un memorandum de înțelegere cu Elveția, privind asistența în domeniul proprietății intelectuale. 

În cadrul ședinței de guvern, premierul Dorin Recean s-a referit la impactul ploilor recente, care au depășit de trei ori precipitațiile din întreaga primăvară. Cele mai afectate au fost localitățile din raioanele Cantemir și Leova.

De asemenea, premierul a solicitat Ministerului Mediului să realizeze o inventariere a lacurilor de acumulare și să evalueze structura digurilor, subliniind necesitatea reglementării exploatării acestora pentru a preveni pierderile.

„Domnule ministru al Mediului, vă rog, împreună cu ceilalți colegi, să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare, cum sunt acestea utilizate, să vedem și structura digurilor. Foarte multe din aceste inundații și pierderi s-au întâmplat, pentru că nu avem regulă în acest domeniu. O bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform și de asta avem unele incidente de inundații”, a spus Dorin Recean.

Cabinetul de Miniștri a aprobat, în aceeași ședință, reglementări ce vizează sancțiunile aplicate șoferilor. Conform unei modificări a Codului contravențional, conducerea vehiculelor cu numere de înmatriculare indescifrabile sau cu defecte tehnice nu va mai fi sancționată cu puncte de penalizare, iar încălcările minore vor fi sancționate doar cu avertisment.

De asemenea, procesul de înregistrare a unităților de transport va fi digitalizat. Acest lucru va permite generarea certificatelor de înmatriculare și a permiselor de conducere în format digital, cu valoare juridică la fel ca documentele fizice.

Guvernul a aprobat și extinderea listei terenurilor aflate în gestiunea Agenției Proprietății Publice, inclusiv terenuri din cadrul ZEL Chișinău și Lacul Delia de la Ungheni. Potrivit autorităților, aceasta va permite o gestionare mai bună a bunurilor de stat și va contribui la sprijinirea proiectelor de dezvoltare strategică.

Elveția va contribui cu un grant nerambursabil de 750 de mii de franci elvețieni, asistență în domeniul proprietății intelectuale. Un proiect de hotărâre ce vizează inițierea negocierilor pentru un memorandum de înțelegere cu Guvernul Elveției, a fost aprobat de executiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău