Dorin Recean: România este avocatul Republicii Moldova în toate instituțiile europene

  • 23 Martie 2023 14:35
Dorin Recean: România este avocatul Republicii Moldova în toate instituțiile europene

România este avocatul Rep. Moldova în toate instituțiile europene făcând posibilă avansarea pe calea integrării europene în pofida provocărilor generate de războiul din Ucraina și războiului hibrid agresiv dus de Federația Rusă, a declarat premierul Dorin Recean, la conferința comună cu omologul său de la București, Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au făcut referire la proiectele comune pe care România le sprijină în vederea dezvoltării Rep. Moldova - privind interconectarea energetică, poduri și proiectele de infrastructură, în domeniul educației, investiții și consolidarea rezilienței în domeniul securității. Toate aceste proiecte urmăresc facilitarea procesului de aderare a Moldovei în spațiul european, a subliniat premierul român Nicolae Ciucă. În discursul său, el a salutat, de asemenea, decizia de oficializare a limbii române în Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Războiul din Ucraina și încercările de destabilizare a Rep. Moldova reclamă o aprofundare a relațiilor între cele două maluri de Prut, a declarat premierul de la București Nicolae Ciucă. România va continua să sprijine Rep. Moldova în domeniul apărării, fortificării sectorului energetic, sectorului cibernetic pentru a putea face provocărilor și amenințărilor din partea Rusiei.         

Războiul din Ucraina, implicațiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum și acțiunile tot mai agresive de destabilizare susținute de Rusia și de interesele locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă și constantă între țările noastre. De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova”, a declarat Nicolae Ciucă.        

Nicolae Ciuca a spus că în prezent Rep. Moldova se bucură de un capital de simpatie la nivel internațional fără precedent și a accentuat nevoia ca țara noastră să devină un furnizor de stabilitate în regiune.         

„Întreaga comunitate internațională a înțeles contextul și a înțeles amenințările la care este supusă Republica Moldova, motiv pentru care a existat o coordonare și trebuie să existe în continuare o coordonare a sprijinului atât din partea României, dar și din partea Uniunii Europene și a celorlalți parteneri pe care Republica Moldova îi are în contracararea și menținerea stabilității în țară”, a spus Nicolae Ciucă.

La rândul său, premierul de la Chișinău Dorin Recean apreciat faptul că Rep. Moldova capătă un grad tot mai mare de libertate cu sprijinul României.

Răspunzând jurnaliștilor,  premierul de la Chișinău, Dorin Recean a spus că în prezent Rep. Moldova este supusă unui război hibrid fără precedent dar că instituțiile statului reușesc să facă față provocărilor în a asigura pacea si stabilitatea.

„Instituțiile statului sunt capabile să prevină orice tentativă de destabilizare, indiferent cum ea poate să fie concepută, și de asta încurajam societatea și mediul de afaceri să ne concentrăm acum pe dezvoltarea economică, pe dezvoltare socială. Datorită susținerii și ajutorului din partea României, Uniunii Europene și a statelor membre, am reușit să trecem cu bine de iarnă. Reconfirm cetățenilor: nu suntem singuri, suntem parte a unei familii de prieteni pe care putem conta întotdeauna.  România este avocatul nostru în toate instituțiile europene. Astfel, noi putem avansa în parcursul nostru european, în pofida provocărilor de securitate generate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Dorin Recean.

Construcția de poduri, noi puncte de trecere a frontierei, investiții în consolidarea sectorului și independenței, proiecte educaționale, burse și programe de studiere a limbii române pentru alolingvi - sunt doar câteva domenii de colaborare și investiție din partea României, menționate de cei doi oficiali.

„Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt energia, tehnologiile informaționale, telecomunicațiile, serviciile financiar-bancare, integrarea piețelor de capital, turismul. Schimburile comerciale și sociale vor fi facilitate de extinderea infrastructurii de interconectare. Suntem determinați să dezvoltăm infrastructura podurilor peste Prut, vom îmbunătăți conectivitatea transfrontalieră”, a mai precizat Dorin Recean.

În acest sens noul pod peste Prut,  Leova- Bumbăta ar urma să fie deschis în luna mai, iar în aprilie, să fie pus în aplicare controlul comun cu o singură oprire la vama Leușeni-Albița.

Nicoale Ciucă a salutat decizia istorică de oficializare a limbii române în Rep. Moldova și ”repararea unor nedreptăți din perioada sovietică, gest care reconfirmă comunitatea de istorie, limbă și cultură dintre România și Rep. Moldova și profunzimea legăturilor spirituale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău