Dorin Recean: Primul raport privind cazul de la aeroport va fi gata la finalul acestei săptămâni

  • 06 Iulie 2023 17:59
Dorin Recean:  Primul raport privind cazul de la aeroport va fi gata la finalul acestei săptămâni

O decizie privind eventuale demisii în urma incidentului de la aeroport va fi luată după prezentarea primului raport detaliat cu privire la acțiunile tuturor instituțiilor, care va fi gata la sfârșitul săptămânii curente, dar și după ce va fi finalizată investigația făcută de Procuratura Generală. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, transmite IPN.

Dorin Recean a apreciat munca instituțiilor de drept care activează la aeroport. Potrivit lui, poliția de frontieră a identificat exact că atacatorul a fost o persoană cu risc de securitate, menționând că acesta a trecut prin aeroportul de la Istanbul, care este considerat unul din cele mai securizate, și nu a fost identificat ca fiind periculos.

„Persoana nu figura în nicio bază de date, totuși polițiștii de frontieră, în baza filtrelor și criteriilor pe care le aplică împreună cu SIS, au fost capabile să identifice că acesta prezintă un potențial pericol”, a spus prim-ministrul.

După care, din momentul în care s-a auzit prima împușcătură, patrula de poliție a intervenit fără ezitare și nici în 2 minute au acționat ca să izoleze toată lumea de pericol. Nu este exclus că individul putea să ia ostateci dacă nu era intervenția promptă a polițiștilor.

Un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare au murit împușcați de către agresorul din Tadjikistan, căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. El a zburat la Chișinău prin Turcia. În timpul însoțirii sale pentru a fi returnat, agresorul l-a imobilizat cu o lovitură pe polițistul de frontieră, i-a sustras arma și a deschis focul. Individul a fost rănit în timpul asaltului, iar peste câteva zile a murit la spital. Cadavrul va fi repatriat în Tadjikistan. Rudele au inițiat procedurile necesarecu ajutorul reprezentanților diasporei tadjice la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău