Dorin Recean: PIB-ului Republicii Moldova va crește în acest an cu aproximativ 1,5-2%

  • 19 Decembrie 2023 15:48
Dorin Recean: PIB-ului Republicii Moldova va crește în acest an cu aproximativ 1,5-2%

Premierul Dorin Recean a precizat că în 2022, PIB-ul a scăzut cu 6,5 la sută. 6,5 la sută. „Nu am avut creștere economică în 2022, ci o scădere de 6,5 la sută. Am avut toate aceste crize care au avut loc, dar anul acesta vom avea o creștere economică de aproximativ 1,5-2%. Această creștere va fi generată de ultimele evoluții din economie, inclusiv de creșterea lansată a consumului, creșterea investițiilor și creșterea creditării", a declarat Dorin Recean, citat de TV8.

Premierul a subliniat că, în ciuda tuturor dificultăților, în această toamnă a fost aprobat un pachet de creșteri salariale special pentru o serie de categorii de populație.

„Am majorat salariile medicilor cu 15%. Toți profesorii noștri, precum și personalul auxiliar din școli au primit plăți forfetare de 5.000 de lei și 3.000 de lei fiecare. Începând cu 1 ianuarie 2024, avem un buget numit condiționat "Investiții pentru copii". În consecință, avem în vedere o creștere cu 15% a salariilor profesorilor, o creștere a indemnizației forfetare la nașterea unui copil la 20.000. Toate acestea vor duce la o creștere a consumului. Vedem deja acest lucru, impulsul pe care l-am dat în octombrie-noiembrie este deja vizibil. Și acest impuls va continua și în noul buget din 2024. Suntem foarte clari în răspunsul nostru la factorii macroeconomici. Inflația va rămâne în jurul a 9%, iar inflația de anul viitor se va încadra în nivelul normal de 5-6% pentru Republica Moldova", a declarat premierul.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că R. Moldova are acces la cea mai mare și mai bogată piață de pe planetă - piața UE.

„Și vedem deja cum cresc relațiile noastre comerciale externe cu UE. Și chiar și malul stâng al Nistrului acum face mult mai mult comerț cu UE, a cărei cotă este de circa 60 la sută", a spus Dorin Recean.

Referindu-se la situația gazului, el a spus că guvernul a achiziționat suficient gaz pentru ca țara să treacă foarte bine peste sezonul de încălzire. Ne-am integrat în rețeaua electrică europeană, avem un contract pe termen lung pentru a furniza energie electrică pentru restul situațiilor", a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru este ca populația să aibă cel mai mic tarif. Când anul trecut se punea problema dacă vom avea sau nu gaz, atunci accentul a fost pus altfel. Anul acesta ne-am pregătit și, în consecință, avem suficient gaz pentru a trece cu succes acest sezon. Vom folosi acest gaz, care va fi pus la dispoziția populației noastre la un preț mai mic", a declarat Dorin Recean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău