Dorin Recean: Limitarea și reducerea numerarului va contribui la lupta cu corupția

  • 15 Noiembrie 2023 13:12
Dorin Recean: Limitarea și reducerea numerarului va contribui la lupta cu corupția

Cetățenii R. Moldova ar putea să nu mai poată efectua plăți în numerar mai mari de 100 de mii de lei lunar. Dacă valoarea tranzacției va depăși acest plafon, atunci aceasta va trebui efectuată doar prin transfer bancar, informează Radio Chișinău.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de cabinetul de miniștri, în pofida obiecțiilor parvenite din partea patronatelor.

Premierul Dorin Recean a explicat că limitarea și reducerea numerarului va contribui la lupta cu corupția.

Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Leonid Cerescu, a sugerat, în cadrul ședinței de Guvern, că pe marginea proiectului există un șir de obiecții, precizând că documentul nu primit aviz favorabil din partea grupului de lucru al Comisiei de stat.

„La fel, Comunitatea Contabililor are mari obiecții. Poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar înainte de a fi adoptat în cadrul ședinței de Guvern? ”, a declarat Leonid Cerescu.

În pofida acestui lucru, proiectul a fost adoptat de cabinetul de miniștri. Premierul a argumentat necesitatea actului de lege prin prisma faptului că procesul de circulație a fluxului de numerar trebuie curățat.  Dorin Recean a explicat că documentul respectiv va aduce mai multă transparență, iar limitarea numerarului va contribui la lupta cu corupția.

 „Iată noi ce avem în ultima perioadă….lumea corupe alegătorii anume cu numerar. Înțeleg preocupările dvs. Pe de altă parte noi, ca societate, trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului. În același timp, trebuie să avem grijă să nu îngrădim drepturile cetățenilor noștri, în special cei care și-au constituit anumite economii”, a declarat premierul Dorin Recean.

Conform secretarei de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Dina Roșca, care este autorul proiectului , principalele efecte ale documentului se referă la reducerea numerarului în circuitul economic și orientarea pentru efectuarea plăților prin transfer.

Și ca drept rezultat – creșterea transparenței și securității operațiunilor de încasări și plăți, sporirea posibilităților de monitorizare și combatere a evaziunii fiscale și concurenței neloiale”, a precizat Dina Roșca.

Conform prevederilor proiectului, plățile în numerar ale persoanelor fizice nu trebuie să depășească 100 de mii de lei lunar, în caz contrar, tranzacțiile trebuie efectuate doar prin transfer bancar. Totodată, notarii, vor fi obligați să nu autentifice contractele de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile în cazul în care depășesc valoarea a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate, iar plățile nu sunt efectuate prin transfer. Același lucru se referă și la mijloacelor de transport, dacă depășesc valoarea echivalentă a 50 salarii medii lunare pe economie prognozate.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău