Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: Republica Moldova poate să facă față și fără gazul și energia provenite din Rusia

  • 18 Mai 2023 11:14
Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: Republica Moldova poate să facă față și fără gazul și energia provenite din Rusia

La București se desfășoară cea de-a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, la care participă și premierul Rep. Moldova, Dorin Recean. În deschiderea evenimentului oficialul de la Chișinău a participat la un panel tematic dedicat provocărilor de securitate curente din regiune, împreună cu omologul său din România, Nicolae Ciucă, transmite Radio Chișinău.

Astăzi pacea și securitatea Rep. Moldova și a întregii Europe este asigurată de Ucraina, care apără inclusiv sistemul autentic de valori democratice în care vrem să trăim cu toții, a declarat în discursul său Dorin Recean, care a apreciat sprijinul oferit Kievului, de către țările UE și al NATO. El s-a referit la războiul hibrid pe care Rusia îl poartă în Rep. Moldova și a menționat că războiul de agresiune din statul vecin a provocat discuții serioase privind statutul de neutralitate al Rep. Moldova.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit în mod special României, precum și statelor occidentale pentru sprijinul în depășirea crizei energetice din această iarnă, menționând ca dacă la începutul războiului Rep. Moldova era dependentă în totalitate de resursele rusești, astăzi poate să facă față fară gazul și energia rusească.

Premierul Dorin Recean și-a încheiat discursul subliniind că obiectivul suprem de țară  pentru Rep. Moldova, este integrarea europeană, și că la Chișinău, în pofida crizelor și situației extrem de complicate prin care trece societatea, inflație, criză energetică, agenda europeană continuă să fie implementată.

La rândul său, premierul de la București, Nicolae Ciucă s-a referit la necesitatea continuării sprijinirii Rep. Moldova, a cărei securitate este interdependentă de securitatea Ucrainei, subliniind rolul de pivot și garant de securitate regional pe care îl joacă România.

Cu peste 160 de vorbitori, Forumul este cel mai important eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani. Pe parcursul zilei de astăzi și mâine forumul va găzdui peste 40 de paneluri la care vor participa înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere, potrivit caleaeuropeană.ro

Printre temele abordate în această ediție, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, criza alimentară cauzată de invazia Rusiei, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest, tehnologiile disruptive și protecția infrastructurilor critice, mai notează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău