Dorin Recean: Este important să trecem de la Platforma de Sprijin la Platforma de Parteneriat, susținută de absolut fiecare țară membră a UE dar și toate organismele financiare internaționale și de asistență

  • 18 Octombrie 2023 13:45
Dorin Recean: Este important să trecem de la Platforma de Sprijin la Platforma de Parteneriat, susținută de absolut fiecare țară membră a UE dar și toate organismele financiare internaționale și de asistență

Ajutorul oferit prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova, creată anul trecut la inițiativa României, Franței și Germaniei, a fost critic anul trecut pentru a depăși crizele generate de agresiunea Rusiei în Ucraina, a declarat astăzi, 18 octombrie, în debutul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean. Oficialul a apreciat faptul că la reuniunea de ieri de la Chișinău care s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune s-a anunțat despre transformarea inițiativei dintr-un for de susținere în unul de cooperare, transmite Radio Chișinău.

Reprezentanți din 37 de state și 20 de organizații internaționale și organizații financiare internaționale, au participat marți la Chișinău la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, care s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune.

În document se menționează că această platformă a jucat un rol important în susținerea Rep. Moldova  pentru  a face față provocărilor în sectorul energetic, de ordin economic dar și umanitar ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina. Platforma rămâne esențială în mobilizarea de sprijin internațional în continuare în beneficiul cetățeniilor dar și generarea de sprijin concret pentru procesul de reformă democratică și dezvoltarea Rep. Moldovei.

Unul din punctele incluse în declarația finală a Platformei subliniază că locul Rep. Moldova este în familia europeană, iar partenerii externi se angajează să sprijine aderarea țării la UE. De asemenea, sunt apreciate dăruirea Moldovei în realizarea reformelor și asumarea valorilor fundamentale pentru pace, democrație, statul de drept, respectul pentru drepturile și libertățile fundamentale. O Moldova rezilientă, democratică și prosperă reprezintă o contribuție valoroasă la securitatea și stabilitatea în regiune și în întreaga Europă” se menționează în Declarația comună.

În debutul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean a subliniat sprijinul critic oferit prin intermediul Platformei anul trecut, și a apreciat transformarea inițiativei dintr-un for de susținere în unul de cooperare.

„Este important să trecem de la Platforma de Sprijin la Platforma de Parteneriat, susținută de absolut fiecare țară membră a UE dar și toate organismele financiare internaționale și de asistență. Realizăm că în anul 2022 ajutorul Platformei de Sprijin a fost critic pentru a putea depăși crizele multiple legate în mod special de agresiunea Rusiei în Ucraina, iar de acum încolo vom utiliza aceasta Platforma pentru a dezvolta economia,  să dezvoltăm societatea”, a spus Recean.

Rep. Moldova va primi aproape 400 de milioane de euro pentru a-și dezvolta sectorul energetic, precum și pentru implementarea reformelor necesare aderării la UE, potrivit anunțurilor făcute de miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei, în cadrul reuniunii de la Chișinău a Platformei de sprijin. Totodată cinci acorduri de zeci de milioane de euro, sub formă de granturi și credite preferențiale  au fost încheiate înainte de reuniune, cu instituții financiare internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție, Banca Europeană pentru Investiții și Agenția Franceză pentru Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău