Dorin Recean, candidat la funcția de premier

  • 10 Februarie 2023 15:44
Dorin Recean, candidat la funcția de premier

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a desemnat pe consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Dorin Recean, drept candidat în funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing astăzi, 10 februarie, transmite Radio Chișinău.

Maia Sadu a declarat că amenințările la adresa securității satului și criza economică au dus la această schimbare de guvern. Noul guvern va trebui să-și concentreze eforturile spre revigorarea economică și să continue accelerarea curățării justiției. Acestea sunt prioritățile pe care ar trebui să le urmeze noul guvern, a afirmat președinta Republicii Moldova.

Dorin Recean și-a propus drept priorități: ordinea și disciplina în instituții, pacea și stabilitatea în țară și integrarea europeană.

Dorin Recean deține și funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. El a fost ministru de Interne între 2012 și 2014, în guvernele conduse de Vlad Filat și Iurie Leancă.

Parlamentul  are la dispoziție 15 zile pentru a vota programul și componența noului guvern. Este de așteptat că votarea candidaturii acestuia să se facă   fără dificultăți, în condițiile în care Partidul Acțiune și Solodaritate, apropiat de  Șefa Statului, Maia Sandu, deține 63 de mandate din 101 în parlament.

Fostul premier deja, Natalia Gavriliță a deținut funcția de prim ministru un an și jumătate.

Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița a trebuit să facă față multiplelor crize generate întâi de toate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Printre acestea se numără criza de securitate, criza energetică, inflația galopantă, pierdea piețelor de desfacere din est, și criza refugiaților ucraineni. Natalia Gavriliță a declarat că în pofida factorilor destabilizatori din țară" și șantajului energetic din străinătate", guvernul a reușit să mențină pacea și liniștea în țară.

Ea a calificat obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană drept cel mai mare succes al guvernului.

Amintim, că tot astăzi, premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia.

Guvernul Gavrilița a fost învestit cu votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate pe 6 august 2021.

Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022.

Recean a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău