Premier, despre demisiile judecătorilor: Se vor lua toate măsurile pentru ca toate organele de autoguvernare în justiție să rămână funcționale

  • 21 Februarie 2023 15:24
Premier, despre demisiile judecătorilor: Se vor lua toate măsurile pentru ca toate organele de autoguvernare în justiție să rămână funcționale

Autoritățile de la Chișinău sunt determinate să continue și să ducă până la capăt reformarea justiției, cea mai importantă dar și dificilă reformă, susține premierul Dorin Recean. Comentând demisiile în masă a judecătorilor, fapt ce ar putea duce la tergiversarea anumitor dosare, premierul spune că se vor lua toate măsurile pentru ca toate organele de autoguvernare în justiție să rămână funcționale, scrie Radio Chișinău.

„Dacă vom determina că aceasta este o mișcare de sabotaj (demisiile în masă a judecătorilor n.r.), există alte instrumente pe care noi le vom aplica pentru a avea organele de autoguvernare în justiție funcționale și care mai departe să-și curețe sistemul și să avem o justiție corectă. Înțelegem că va fi dificil, că vor fi anumite întreruperi, urcușuri și coborâșuri, dar sunt convins că doamna ministră, cu colegii de la minister și asistența generoasă din partea Uniunii Europene și a altor state vom găsi soluții tehnice să depășim orice impediment din calea justiției ” a declarat premierul Dorin Recean.

Patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au depus cereri de demisie din funcția de judecători, pe 14 februarie. Cu o zi mai devreme, alți 12 judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și doi magistrați de la Curtea de Apel Chișinău și-au anunțat plecarea din sistem.  

Aceste demisii au loc pe fundalul alegerii noii componențe a CSM și a procesului de pre-vetting – o reformă ambițioasă de evaluare a integrității candidaților pentru a împiedica accederea în acest forum a unor judecători compromiși.

Amintim că unul din primele obiective din noul program de guvernare este deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană care nu poate să aibă loc fără îndeplinirea condițiilor pe justiție.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău