Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre: „Scenariul numărul unu al Moscovei este ocuparea de jure a raioanelor de est ale Republicii Moldova. Ocuparea de facto există”

  • 22 Februarie 13:29
Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre: „Scenariul numărul unu al Moscovei este ocuparea de jure a raioanelor de est ale Republicii Moldova. Ocuparea de facto există”

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și pretențiile imperialiste ale Kremlinului comportă riscuri majore pentru R. Moldova, atenționează experții, la doi ani de la invazia rusă în statul vecin. Neutralitatea permanentă reprezintă cea mai mare vulnerabilitate pentru Rep. Moldova, au subliniat experții în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău.

Prin acest proiect hegemonic de război, Rusia a hotărât să-și recupereze locul global. Fundamentul regional în care vrea să joace cartea geopolitică a acestui război îl reprezintă zona Mării Negre, unde vrea să reinventeze URSS. Republica Moldova se află și ea în meniul proiectului imperialist actual rusesc de ocupație teritorială în nord-vestul Mării Negre, atenționează expertul Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre:

„În meniu este Rep. Moldova. Deocamdată Federația Rusă nu are resursele necesare pentru a-și atinge toate obiectivele. Cred că în scenariul numărul unu al Moscovei este ocuparea teritorială pe termen mediu sau lung cel puțin a raioanelor de est, ocuparea de jure, că de facto există. Aceasta este fotografia mai largă. Rusia vrea să-și recalibreze funcțiile și rolul hegemonic la nivel global, vrea reconstituirea unui proiect regional și să pună în genunchi copilul răsfățat și obraznic, așa cum îl numește Moscova, Ucraina, care vrea,  îndrăznește să vrea să trăiască în lumea culturală, politică și geo-politică europeană”, a precizat Dorin Popescu.

Republica Moldova se află într-un spațiu de risc major, subliniază și doctorul istoricul Ion Negrei. El susține că statutul de neutralitate este în detrimentul nostru și că în acest sens avem nevoie de pași concreți de asigurare a securității naționale:

”Pentru noi, pentru Rep. Moldova mesajul acesta de asigurare a securității trebuie să fie ca pâinea de fiecare zi. Securitatea noastră va fi asigurată doar în cazul în care vom fi alături de lumea civilizată, de popoarele occidentale, alături de România și blocul NATO. Neutralitatea permanentă este rămânerea noastră sub dominația vectorului rusesc și bararea căii noastre de acces spre lumea europeană și lumea civilizată”, ma scris Ion Negrei.

Istoricul Ion Negrei a subliniat că neutralitatea nu aduce niciun beneficiu Rep. Moldova, deoarece din această cauză statul rămâne dezarmat și nepregătit în fața unui pericol iminent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău