Dorin Drăguțanu anunță noi scumpiri în 2015

  • 05 Februarie 2015 18:27
Dorin Drăguțanu anunță noi scumpiri în 2015

Majoritatea serviciilor și produselor se vor scumpi în 2015 cu aproape 7 la sută după ce Banca Națională a Moldovei a majorat rata inflației până la nivelul de 5,8 la sută.

Trendul inflaționist ascendent va fi accentuat de o scădere a remitențelor, o devalorizare continuă a monedei naționale, dar și de recesiunea înregistrată de economiile Federației Ruse și Ucrainei.

Potrivit guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, principalii factori care vor determina o mai mare rată a inflației și în consecință creșterea prețurilor la majoritatea mărfurilor și serviciilor sunt majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale, dar și deprecierea leului față de euro și dolar.

”Începând cu trimestrul doi creșterea prețurilor reglementate se va accelera. Se estimează că acestea vor crește în medie cu 6,7%. Proiecția estimată plasează inflația la o cotă de 5,8% cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât s-a estimat în octombrie”, a declarat guvernatorul Dorin Drăguțanu.

Mai mult, consideră Drăguțanu, reducerea exporturilor dar și diminuarea volumului remitențelor va afecta grav economia Republicii Moldova în 2015.

”Economia Federației Ruse a intrat deja în recesiune. Creșterea economică în zona euro va fi slabă cu persistența riscului de recesiune. Acești doi factori pot contribui la scăderea în continuare a cererii externe și a remiterilor și ar putea pune presiuni pe piața valutară locală amplificând inflația”, a declarat Dorin Drăguțanu.

În același timp Dorin Drăguțanu a declarat că Banca Națională a Moldovei va continua să intervină pe piața valutară pentru stabilizarea cursului leului de ori de câte ori va fi nevoie, chiar dacă stabilizarea situației nu ține doar de BNM.

”Noi vom continua să facem acest lucru, pe de altă parte noi efectuăm intervenții punctuale. Chiar și după vânzările destul de mari în 2014, suntem la un nivel adecvat al rezervelor”, a menționat Dorin Drăguțanu.

Deși de la începutul anului, BNM a injectat pe piață aproximativ 141 de milioane de dolari, guvernatorul a lăsat să se înțeleagă că rezervele valutare au atins cota critică și nu se va mai putea interveni pe piață.  

Amintim că în ultimele 12 luni, leul s-a depreciat cu peste 45 la sută față de dolar și cu circa 15% față de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău