Dorin Drăguțan anunță cauza deprecierii leului

  • 15 Decembrie 2014 15:18
Dorin Drăguțan anunță cauza deprecierii leului

Leul va continua să se deprecieze în raport cu principalele valute de referință, a anunțat guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu.

Oficialul a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că piața valutară e influențată de factori externi, ce nu pot fi controlați prin metode administrative și care nu depind de capacitățile BNM.

Potrivit lui Dorin Drăguțanu, economia și piața valutară a Republicii Moldova sunt  influențate de conjunctura externă și sunt vulnerabile la șocurile din afară. Cererea externă și exporturile nu cresc, ba chiar au înregistrat o scădere considerabilă. Este vorba și de embargourile rusești, dar și de mediul de afaceri care nu se grăbește să facă investiții. Toate acestea creează presiuni asupra cursului valutar, spune Dorin Drăguțanu.

Piața este influențată de anumiți factori fundamentali care nu pot fi eliminați prin măsuri administrative ale BNM. Suntem în niște condiții dificile, cum se spune, la Moscova cineva strănută, noi, la Chișinău facem guturai, a declarat Dorin Drăguțan.

Dorin Drăguțanu a menționat că, în prezent, Republica Moldova înceracă să se acomodeze la conjunctura macroeconomică internațională, lucru care anticipează o ulterioară stabilitate.

Situația nu este de așa natură, încât lumea sa fie panicată sau să creadă că ne prăbușim cu toții într-un abis al crizei. Lucrurile sunt controlabile și controlate. Totul are într-un final un sfârșit, a menționat Drăguțan.

Experții explică deprecierea constantă a leului din ultimele săptămâni față de dolar printr-o scădere bruscă a remitențelor, cu cel puțin 15% în luna octombrie. În același timp, menținerea unui curs înalt al dolarului, ar conveni Guvernului, care acumulează astfel mai mulți bani la buget. 

Se observă o scădere a ritmului remitențelor. Cetățenii moldoveni, aflați la muncă peste hotare obțin acum mult mai puține venituri. Un alt factor este că scumpirea dolarului este un factor de acumulare a mai multor venituri în bugetul de stat. Suntem o țară net importatoare. Exportăm de trei ori mai puțin decât exportăm, respectiv o mare parte din buget se formează din taxarea importurilor, a declarat Ion Preașcă. 

De la începutul acestui an, leului moldovenesc s-a depreciat față de dolar cu aproximativ 18%. Doar în ultima săptămână leul a pierdut 1,4 la sută în raport cu moneda americană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău