Dorin Cimil: Am solicitat vaccinarea în regim de urgență a funcționarilor electorali

  • 05 Mai 2021 08:00
Dorin Cimil: Am solicitat vaccinarea în regim de urgență a funcționarilor electorali

Comisia Electorală Centrală solicită Ministerului Sănătății să vaccineze în regim de urgență funcționarii electorali, pentru a nu admite izbucnirea focarelor de infecție în incinta secțiilor de votare. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că doar pentru materialele anti-COVID-19, pentru scrutinul din 11 iulie, a fost stabilită suma de 12 milioane de lei. Șeful CEC dă asigurări că scrutinul va fi unul sigur atât pentru alegători, cât și pentru persoanele care vor monitoriza și organiza procesul electoral, notează IPN.

Președintele Comisiei Electorale Centrale spune că suma de 125 de milioane de lei, necesară organizării alegerilor, este mai mare decât a fost prevăzut inițial, întrucât urmează a fi procurate loturi de măști, dezinfectant și alte materiale pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19.

„CEC a transmis pentru păstrate Ministerului Sănătății un număr impunător de măști, viziere, halate de protecție și alt echipament anti-COVID 19 rămas de la alegerile prezidențiale. Totuși, pentru procurarea echipamentelor anti-COVID 19 am bugetat 12 milioane de lei”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, șeful CEC spune că scrutinul poate fi unul sigur pentru sănătatea cetățenilor, dacă va fi respectată distanța fizică, igiena mâinilor și dacă, până în ziua scrutinului, vom avea un număr mare de persoane vaccinate. Șeful CEC spune că deja a început imunizarea funcționarilor electorali.

„Încă în luna martie am făcut solicitarea ca, în caz de alegeri, funcționarii electorali să fie vaccinați în regim prioritar. Primii funcționari CEC au fost deja vaccinați. 9 colegi din cadrul CEC au primit deja prima doză de vaccin”, a spus președintele CEC, Dorin Cimil.

Deși mandatul membrilor Comisiei Electorale Centrale expiră în luna iunie, Dorin Cimil spune că tot actuala componență CEC va organiza alegerile anticipate din iulie.

„Potrivit Codului Electoral, dacă perioada electorală a început în mandatul actualei componențe a CEC, atunci mandatul membrilor CEC se prelungește cu cel mult 90 de zile, ceea ce înseamnă că noi rămânem cu atribuțiile de a organiza alegerile din 11 iulie”, a mai spus Dorin Cimil.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la data de 11 iulie. La data de 5 mai începe, oficial, perioada electorală, iar la 12 mai va începe, oficial, înregistrarea candidaților. Campania electorală pentru fiecare concurent electoral începe din ziua înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău