Dorin Chirtoacă, despre mecanismele și costurile de realizare a Unirii
-
22 Octombrie 2020 14:47
Pentru a asigura dezvoltarea Republicii Moldova, este nevoie de 10 miliarde de euro pe an, dintre care două miliarde ar veni de la nivel local, iar restul ar trebui să fie subvenționate de România și, respectiv, de Europa. Sunt calcule pe care le-a prezentat candidatul Blocului Electoral UNIREA la prezidențiale, Dorin Chirtoacă, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Potrivit lui Dorin Chirtoacă, dacă e să calculăm doar întreținerea anuală a bugetarilor din Republica Moldova, la un nivel de salarizare demn, dar minim, comparativ cu ceea ce este dincolo de Prut, ne-ar costa 1,5 miliarde. Dacă, la acestea se mai adaugă alocațiile pentru copii, pensiile, subvențiile în agricultură, atunci costul anual ar fi de 4 spre 5 miliarde euro. „Atâta ne-ar costa un trai minim decent în Republica Moldova și este vorba numai de cheltuielile curente. Bugetul Republicii Moldova este de 2 miliarde de euro. Nu acoperă nici pe jumătate un eventual minim de care este nevoie pentru supraviețuire”, spune Dorin Chirtoacă.
Candidatul unionist mai specifică faptul că suma s-ar ridica și la 10 miliarde de euro, dacă adăugăm partea de investiții necesare pentru dezvoltare, cum ar fi în apeducte, sisteme de canalizare, gazoducte, infrastructură la nivel rural, drumuri etc. „Din aceste 10 miliarde, putem scădea două miliarde cu care Republica Moldova ar contribui la bugetul consolidat al României, care astăzi este de 75 de miliarde, iar suma ar putea crește până la 80 de miliarde de euro, prin legalizarea activităților și, respectiv, transparentizarea achitării salariilor”, a mai menționat Dorin Chirtoacă.
În opinia candidatului, mecanismul și costurile acestui proces de unificare pot deveni absolut reale din prima zi când Republica Moldova ar avea un președinte unionist și un parlament favorabil unirii. „Modelul pe care îl putem aplica îl avem chiar la înaintașii noștri, Sfatul Țării 1918, care a implementat deja odată procesul de unificare la început, prin votul din 27 martie, și a durat încă un an până când s-au regăsit în structurile noii administrații românești și reprezentanții administrației din Basarabia”, a declarat candidatul la prezidențiale.