Dorin Chirtoacă cere convocarea ambasadorului Federației Ruse la MAE, după declarațiile lui Serghei Lavrov

  • 15 Octombrie 2020 17:26
Dorin Chirtoacă cere convocarea ambasadorului Federației Ruse la MAE, după declarațiile lui Serghei Lavrov

Candidatul Blocului Electoral Unirea la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă, a catalogat declarațiile scandaloase ale lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, ca fiind „implicare în treburile interne ale unui stat independent” și a solicitat o reacție oficială în acest sens din partea MAE de la Chișinău. 

Cerem să fie convocat ambasadorul Federației Ruse la Ministerul de Externe, să-i fie înmânată o notă de protest și să fie condamnate oficial declarațiile lui Lavrov pentru amestec direct în afacerile interne ale R. Moldova, mai ales că sunt lucruri făcute în toiul campaniei electorale”, a precizat Dorin Chirtoacă, potrivit infoprut.ro.

Reacția vine după ce ieri, în cadrul unui interviu pentru presa din Rusia, Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite ale Americii caută ca în Republica Moldova să apară un „nou abces” în spațiul postsovietic.

Respectiv, cu referire la aceasta Dorin Chirtoacă a specificat că puroiul nu-l provoacă SUA, ci a venit de la Moscova. „Republica Moldova nu este un furuncul, nu este o bubă plină cu puroi, cum spune Serghei Lavrov. Puroiul a venit în Basarabia călare pe tancuri, în 1940, prin ocupația sovietică, iar in prezent, se dorește a fi diluat cu „Novichok” și cu fraudarea alegerilor, lucruri de care nu avem nevoie și pe care nu le acceptăm”, a mai adăugat candidatul Blocului Electoral Unirea.

De asemenea, Dorin Chirtoacă s-a referit și la alte declarații făcute ieri de Lavrov în adresa Republicii Moldova, pe care le consideră jignitoare. „Declarațiile sunt făcute în plină campanie prezidențială pentru R. Moldova. Acestea contravin Constituției prin fiecare propoziție spusă de Lavrov în adresa noastră. O afirmație jignitoare a fost că fără Rusia nu se mai rezolvă nicio problemă în spațiul post-sovietic. A spus expres – „Donbas, Transnistria”. Constituția spune că suntem stat independent care nu permite nimănui din afară să ne spună cum și cu cine să rezolvăm problemele. Când partea rusă își permite să spună aceste lucruri, acesta este un amestec direct și brutal în treburile R. Moldova”, a declarat Chirtoacă.

Totodată, acesta s-a arătat indignat de faptul că autoritățile de la Chișinău nu au reacționat până acum la aceste declarații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău