Dorin Chirtoacă, cercetat într-un nou dosar penal. Ce acuzații i se aduc

  • 06 Septembrie 2017 16:27
Dorin Chirtoacă, cercetat într-un nou dosar penal. Ce acuzații i se aduc

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, ar putea fi cercetat într-un nou dosar penal în care este bănuit de depășire a atribuțiilor de serviciu la executarea unor hotărâri judecătorești privind asigurarea cu locuințe a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, primarul Capitalei a încheiat 81 de tranzacții de împăcare și a achitat mijloace ale bugetului municipal în sumă de peste 66 de milioane de lei, cauzând administrației publice locale un prejudiciu în proporții deosebit de mari. Conform procurorilor, municipalitatea era obligată să acorde familiilor locuințe cu drept de folosință și nicidecum să le ofere mijloace financiare pentru procurarea spațiului locativ în proprietate privată.

„Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anilor 1998 - 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chișinău să asigure diferite persoane și familiile acestora cu spațiu locativ din fondul public de locuințe municipale, conform normelor prevăzute de legislația în vigoare la acel moment.

Astfel, din 2012 și până ianuarie 2017, Primăria Chișinău, pentru a soluționa problema, încheia tranzacții de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanțelor judecătorești, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe.

Potrivit tranzacțiilor de împăcare, prin acordul comun al părților, s-a stabilit ca Primăria Chișinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor, costul mediu al unui apartament, cu suprafețe diferite, în funcție de componența familială a creditorilor, după proiectul „Prima Casă”, inițiat de municipalitate. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de Primăria Chișinău, să fie de 664 euro pentru un metru pătrat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău