Donatorul care a salvat 2 milioane de vieți a donat sânge pentru ultima oară

  • 16 Mai 2018 16:55
Donatorul care a salvat 2 milioane de vieți a donat sânge pentru ultima oară

Australianul James Harrison, supranumit ''Omul cu brațul de aur'', a făcut ultima sa donație de sânge la sfârșitul săptămânii trecute, oferind unei clinici din Australia o doză din sângele lui, care prezintă o particularitate medicală rară, a anunțat miercuri agenția de presă Reuters.

James Harrison, în vârstă de 81 de ani, are un tip rar de sânge, ce conține un anticorp utilizat în terapia de prevenție anti-D la gravidele cu Rh-negativ și al căror sânge conține anticorpi ce riscă să le atace copiii nenăscuți.

Potrivit organizației Crucea Roșie din Australia, James Harrison a donat sânge de peste 1.100 de ori timp de peste șase decenii, contribuind astfel la salvarea a peste două milioane de vieți.

„Am salvat o mulțime de vieți și am adus mulți copii pe lume, așa că da, acest lucru te face să te simți bine”, a declarat James Harrison pentru Nine Network.

În timpul donației sale cu numărul 1173, australianul a declarat că speră că „cineva va fi doborî'' acest record.

Sângele special al lui James Harrison i-a adus acestuia un record înregistrat în Guinness World Record. În plus, el a fost decorat cu Medalia Ordinul Australiei pentru activitatea de donator.

Lui James Harrison i-a venit ideea să devină donator după ce, la vârsta de 15 ani, a suferit o intervenție chirurgicală în zona pieptului și a avut nevoie de 13 litri de sânge, notează DPA. El a devenit donator după ce a împlinit 18 ani, în 1954, cu mult timp înainte ca medicii să descopere combinația rară de Rh negativ și anticorpi Anti-D din sângele său.

James Harrison a donat între 500 și 800 de mililitri de plasmă sangvină la fiecare două săptămâni, practică întreruptă doar atunci când era nevoit să călătorească în zone în care nu existau centre de transfuzii.

Aproximativ 17% dintre femeile însărcinate din Australia necesită vaccinarea cu imunoglobuline anti-D, potrivit Crucii Roșii. Printre acestea s-a numărat și fiica ''Omului cu brațul de aur'', care a reușit astfel să îl aducă pe lume pe cel de-al doilea nepot al lui James Harrison. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău