Donații pentru șefii de la Primărie / Investigație

  • 02 August 2023 12:33
Donații pentru șefii de la Primărie / Investigație

RISE Moldova a radiografiat lista șefilor de întreprinderi municipale și ai Direcțiilor generale din cadrul Primăriei Chișinău și i-a identificat pe funcționarii care trăiesc din generozitatea rudelor. În unele cazuri, valoarea donațiilor depășește cu mult suma veniturilor oficiale declarate de funcționari. Cadourile bănești sunt făcute de persoanele fără venituri oficiale în Republica Moldova.

ZECI DE MII DE EURO PENTRU ȘEFUL PIEȚEI CENTRALE

Ion Pîntea, șeful interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală”, se bucură de cele mai generoase rude și prieteni. În ultimii șapte ani, acesta a obținut donații de circa  2,2 milioane de lei (echivalentul a 80 de mii de euro), dar și un apartament.

Pîntea a fost numit în funcția de director al Pieței Centrale în februarie 2020. Potrivit CV-ului său, e membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din 2011. Tot în CV menționează că a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova în 2008, însă activitatea profesională, funcționarul declară că a început-o abia în 2016, la vârsta de 31 de ani. Atunci, Pîntea a fost numit asistentul deputatului socialist Corneliu Furculiță în Parlament. După alegerile parlamentare din februarie 2019, pleacă din funcție, dar este angajat la o firmă afiliată lui Corneliu Furculiță, în calitate de jurist-consultant. Deși a lucrat la Exclusiv Sale House SRL timp de opt luni, nu-și trece funcția în CV.

În noiembrie 2019 revine la Parlament, fiind angajat în calitate de consilier al Fracțiunii parlamentare PSRM, funcție pe care a deținut-o până a fost numit director interimar al Pieței Centrale de Ion Ceban, primarul Chișinăului susținut de PSRM la alegerile din 2019.

La rândul său, Ion Pîntea a fost și donator. Informațiile disponibile de la Comisia Electorală Centrală, pe care le-am analizat, arată că Pîntea a donat regulat în campaniile electorale ale PSRM din perioada 2017-2020. În total – 48 de mii de lei.

Tot Pîntea a luat bani cu împrumut de la Exclusiv Media SRL, o altă companiei afiliată socialistului Furculiță. Suma – 500.000 de lei. RISE Moldova a dezvăluit în ancheta „Banii lui Dodon din Bahamas”, că, la câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor, Igor Dodon, Exclusiv Media a fost folosită într-o tranzacție financiară cu o firmă din Bahamas. Mai exact, milioane de lei primiți din off-shore au ajuns la sponsori ai partidului, în baza unor contracte de împrumut. „Eu nu știu de unde au venit sursele. Și nu știu dacă e oportun să discut careva chestii personale”, a răspuns Pîntea când l-am sunat să-l întrebăm de împrumut.

Până a intrat sub aripa fracțiunii parlamentare a PSRM, Pîntea nu a avut tangență nici cu domeniul public, nici cu cel juridic. Datele obținute de noi arată că Ion Pîntea a fost angajat oficial, pentru prima dată, în august 2014 (la vârsta de 29 de ani), în calitate de manager în comerț la o firmă care prestează servicii IT, iar ulterior ca șofer în cadrul aceleiași companii.

Dar să revenim la donații. Din 2016, de când depune declarații de avere, Pîntea nu are un an în care nu a primit donații. În anul în care s-a angajat la Parlament, a primit opt transferuri din Israel și Federația Rusă, în sumă de puțin peste 10 mii de dolari și patru mii de ruble, majoritatea fiind cu destinația „achitarea serviciilor comunale”. Următorul an a fost mai caritabil. Pîntea a primit peste jumătate de milion de lei, cei mai mulți bani venind de la mamă și sora sa mai mică. Ultima i-a donat aproape 16 mii de euro.

În 2018, valoarea donațiilor a fost de peste 150 de mii de lei, iar în 2019, puțin peste 135 de mii de lei. Următorul an – 2020 – a fost cel mai modest din această perspectivă. Pîntea a declarat donații de doar 66 de mii de lei.

În 2021 funcționarul s-a căsătorit, iar evenimentul i-a adus tinerei familii peste 200 de mii de lei. Pe lângă darul de la nuntă, șeful de la Piața Centrală a primit, ca de obicei, donații. În total, aproape 300 de mii de lei.

2022 a fost cel mai bun din perspectiva donațiilor. Pîntea a obținut aproape 621 de mii de lei.

Continuarea citiți pe RISE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău