Donație pentru Institutul Oncologic din Chișinău | Copiii care suferă de cancer beneficiază de încă zece aparate de tip infuzomat
-
30 Ianuarie 2017 13:06
Copiii care suferă de cancer, internați la Institutul Oncologic din Chișinău, beneficiază de astăzi de încă zece aparate de tip infuzomat. Tehnica medicală cumpărată din donațiile făcute de cetățeni va face mai ușoară administrarea tratamentului intravenos, de care au nevoie pacienții.
Cele zece aparate de tip infuzomat, vor fi folosite pentru tratamentul citostatic intravenos în cazul celor 25 de copii internați în secția de Hematologie a Institutului Oncologic din Chișinău. Grație acestor aparate, tratamentul pentru leucemie poate fi aplicat dozat, iar copiii pot să se deplaseze în timp ce sunt conectați la infuzomat. În prezent, secția are 19 aparate medicale de acest tip, însă nouă dintre ele sunt la reparație.
”Copilul numai vine în secție, el din start are tratament cu infuzomat. Este infuzie pentru 24 de ore. Este tratament foarte agresiv. Datorită infuzomatelor noi și avem astfel de succese”, a declarat șefa Secției Hematologie, Irina Plaschevici.
De mai bine de trei luni, Veronica Ciorici își tratează aici fiul de 15 ani. Femeia spune că aceste aparate de infuzare îi fac mai ușor tratamentul.
„E ușor cu ele de lucrat, pentru că merge doza de medicamente gram cu gram. Sunt foarte bune pentru copii. El poate să meargă cu el la analize, la baie, la mâncare”, a declarat Veronica Ciorici.
Infuzomatele au fost cumpărate din banii adunați de oamenii care doresc să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor bolnavi de cancer. Inițiativa a venit din partea Asociației Tighina din România.
„Inițiativa a pornit de la un caz concret de pe Facebook, distribuit de multă lume. Aveți ai și un mesaj foarte clar „Sângele apă nu se face”, potrivit Președintelui Asociației, doctorul Alexei Paluță.
Totodată, acesta afirmă că în secție nu sunt medicamente calitative, iar părinții sunt nevoiți să cumpere tratamente din afară. Pe de altă parte, directorul Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, neagă acest fapt.
„Nu pot accepta idee dvs că sunt medicamente de calitate proastă. Există un regim de intrare a medicamentelor pe piață”, a declarat Larisa Catrinici.
Anual, în secția de hematologie a Institutului Oncologic, până la 80 de copii se tratează de tumori maligne ale țesutului hematopoietic.