Donație Japan Tobacco International pentru Serviciul Vamal: trei câini de serviciu și o căsuță modulară

  • 23 Mai 15:33
Donație Japan Tobacco International pentru Serviciul Vamal: trei câini de serviciu și o căsuță modulară

Serviciul Vamal a primit o donație din partea Japan Tobacco International (JTI), ce include trei câini de serviciu și o căsuță modulară destinată echipelor canine, care va fi amplasată în postul vamal Costești, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal.

În cadrul evenimentului, reprezentanții JTI au înmânat inspectorilor Centrului chinologic viitorii parteneri de echipă, care urmează să fie specializați în domeniul antitabac și antidrog. 

În cadrul întrevederii bilaterale, conducerea Departamentului antifraudă și conformare a mulțumit echipei JTI pentru donațiile oferite, care vor spori semnificativ capacitățile autorității vamale în domeniul chinologic, și nemijlocit, vor contribui la prevenirea și combaterea traficului ilicit cu produse de tutungerie.

La rândul lor, reprezentanții JTI au remarcat rezultatele înregistrate pe filiera combaterii contrabandei cu tutun și performanțele echipelor canine obținute atât la nivel național, cât și internațional, și a menționat că JTI va continua să sprijine Serviciul Vamal prin intermediul asistenței tehnice, dezvoltarea echipelor canine și alte proiecte orientate spre fortificarea capacităților instituționale de combatere a contrabandei.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii asupra rezultatelor reflectate în Studiul Novel Research (martie 2024), în care conform datelor referitoare la contrabanda cu produse de tutungerie în România, se constată că ponderea produselor provenite din Republica Moldova se află în scădere cu 5,72 p.p, ajungând până la 15,9%.

Părțile au reafirmat deschiderea pentru consolidarea parteneriatului și conjugarea eforturilor comune în combaterea traficului ilicit transfrontalier cu produse de tutun, care reprezintă un fenomen ce provoacă consecințe pentru securitatea economică și pune în pericol sănătatea umană.

Serviciul vamal precizează că Centrul chinologic al Serviciului Vamal are în statele de funcție 14 inspectori chinologi și 20 câini de serviciu, specializați în antidrog, antitabac, exploziv, bani cash, ce își desfășoară activitatea pe întreg perimetrul frontierei vamale.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău