Donație din partea SUA pentru sistemul judiciar. Dereck J. Hogan: Statele Unite continuă să fie alături de cetățenii R.Moldova în sprijinul inițiativelor care vizează consolidarea statului de drept

  • 25 Iunie 2020 12:44
Donație din partea SUA pentru sistemul judiciar.  Dereck J. Hogan: Statele Unite continuă să fie alături de cetățenii R.Moldova în sprijinul inițiativelor care vizează consolidarea statului de drept

Guvernul Statelor Unite ale Americii va oferi suplimentar 25 de seturi de echipamente pentru videoconferințe, sistemului judiciar din Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de către Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan în cadrul unei conferințe de presă. El a declarat că acest echipament va consolida sistemul judecătoresc, asigurând un proces rapid și echitabil tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv, în perioada pandemiei de COVID-19.

„Acest sprijin va consolida și mai mult capacitatea sistemului judiciar, sporind eficiența și transparența acestuia. Susținem, de asemenea, eforturile de extindere a utilizării sistemului de videoconferințe pentru a examina categoriile susplimentare de cazuri. Statele Unite continuă să fie alături de cetățenii Republicii Moldova în sprijinul inițiativelor care vizează consolidarea statului de drept și îmbunătățirea accesului la justiție pentru toți cetățenii”, a declarat ambasadorul SUA. 

Începând din noiembrie 2018, de când se implementaeză sistemulul de videoconferințe, instanțele de judecată din Moldova au desfășurat peste 5700 de audieri la distanță. Acest lucru a dus la o economie de 3,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă costuri de transport și escortare a deținuților către instanțele de judecată.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a mulțumit poporului american pentru această donație de echipamente, care reprezintă o continuare fermă a dialogului strategic dintre R. Moldova și SUA în domeniul consolidării sistemului justiției în țara noastră. El a menționat despre proiectul Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sistemului justiției pentru anii 2020-2023, elaborat de Ministerul Justiției, care își propune implementarea aplicației de videoconferință în cauzele penale la nivelul întregului sistem judecătoresc precum și extinderea graduală a aplicării acestuia la alte categorii de cauze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău