Donație din partea Japoniei pentru Institutul Oncologic din Chișinău

  • 23 Septembrie 2022 13:09
Donație din partea Japoniei pentru Institutul Oncologic din Chișinău

Cel de-al doilea lot de echipamente medicale și medicamente în cadrul asistenței umanitare de urgență acordate de Guvernul Japoniei în Ucraina și țările vecine a fost transmis Institutului Oncologic din Chișinău. Directorul Ruslan Baltaga a comunicat că această asistență umanitară va contribui la eforturile Republicii Moldova în planul urgent de pregătire și răspuns la criza refugiaților. Echipamentele și medicamentele donate „vor crește capacitățile de diagnostic și tratament atât a refugiaților din Ucraina, cât și a pacienților din Moldova care au nevoie de aceste tratamente”, transmite IPN.

„Republica Moldova nu are posibilități maxime de a asigura toți refugiații ucraineni cu servicii medicale. Din acest considerent, apelăm la suportul organizațiilor și a guvernelor statelor pentru a facilita cumva procesul. Și donația de astăzi este unul din aceste etape. Unul din cele mai costisitoare tratamente medicale este cel oncologic și presupune inclusiv perioade lungi de timp”, a afirmat Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a precizat că asistența oferită este de peste opt milioane de dolari în total. Printre beneficiari  se numără și Institutul Oncologic. „Noi dorim sincer ca aceste echipamente medicale, medicamente și echipamente medicale pe care le oferim astăzi, să fie utilizate cu o maximă eficiență pentru poporul moldovean și pentru acei ucraineni care și-au găsit adăpost în Republica Moldova”, a spus ambasadorul.

Lars Johan Lönnback, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, a remarcat că în contextul fluxului de refugiați ucraineni, furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul cancerului, a pus o presiune majoră asupra bugetului național de sănătate cauzată de costul înalt al acestor tratamente și lipsa medicamentelor necesare. OIM vor continua să susțină Republica Moldova și va contribui la asigurarea continuității tratamentului împotriva cancerului pentru pacienții care au nevoie de el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău