Donație de insulină pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească

  • 23 Octombrie 2020 18:53
Donație de insulină pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească

În Republica Moldova a ajuns o donație de insulină, oferită de Organizația Mondială a Sănătății și Compania Novo Nordisk (Danemarca). Potrivit donatorilor, cantitatea este suficientă să acopere necesitatea anuală de insulină pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească, transmite IPN.

Este vorba de insulină umană de acțiune rapidă și de lungă durată și preparatul Glucagon, care vin să ajute miile de pacienți cu diabet din Republica Moldova, precizează Oficiul OMS în Republica Moldova, pe pagina de Facebook.

Compania Novo Nordisk a pus la dispoziția OMS insulină și Glucagon în valoare de 1,3 milioane de dolari, pentru 50 de țări ale lumii, inclusiv patru țări din regiunea europeană a OMS. „Ajutorul vine să asigure un acces mai bun la servicii esențiale de sănătate, cu accent pe asistența medicală primară în contextul pandemiei COVID-19, din cauza căreia milioane de pacienți de pe glob s-au confruntat cu anumite probleme de acces la tratamentul vital”, menționează Oficiul OMS în Republica Moldova.

Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce. Potrivit datelor statistice prezentate de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecia persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană moare din cauza complicațiilor de diabet zaharat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău