Turcia insistă că Suedia și Finlanda trebuie să facă mai mult pentru a putea intra în NATO

  • 06 Decembrie 2022 14:40
Turcia insistă că Suedia și Finlanda trebuie să facă mai mult pentru a putea intra în NATO

Ministrul de externe turc Mervlut Cavusoglu a declarat marți că țara sa sprijină intrarea în NATO a Suediei și Finlandei, dar a insistat că ambele țări mai au încă de făcut pași concreți pentru a îndeplini cerințele Turciei pentru ca această țară să-și dea acordul pentru integrarea lor, transmite Agerpres.

„Vedem că au fost făcuți unii pași importanți. S-a ridicat embargoul asupra armelor împotriva Turciei. La 8 noiembrie, premierul suedez a sosit la Ankara'', a declarat Cavusoglu într-o conferință de presă.

În același timp, Cavusoglu a menționat că așteaptă o vizită la Ankara a ministrului de externe finlandez și o declarație a Finlandei privind ridicarea embargoului asupra armelor în privința Turciei.

Șeful diplomației turce a declarat că, în orice caz, țara sa are ''mai puține probleme cu Finlanda'' și a subliniat că Suedia ''trebuie să ia măsuri mai concrete, cum ar fi înghețarea activelor teroriste și extrădarea criminalilor în Turcia''.

În acest context, Cavusoglu a adăugat că un suspect bănuit că ar face parte din organizația ilegală Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), predat Turciei de către Suedia săptămâna trecută, nu se afla pe lista Ankarei de persoane căutate.

''Extrădarea acestei persoane este importantă pentru Turcia. Această persoană nu era pe lista noastră'', a spus Cavusoglu, care a precizat că înghețarea activelor altor persoane se numără printre cerințele importante.

Turcia este, împreună cu Ungaria, ultima țară din NATO care încă nu a ratificat intrarea Suediei și Finlandei în alianța nord-atlantică, solicitată de cele două țări scandinave după invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău