Donație de carte oferită elevilor din R.Moldova de ministrul pentru Românii de Pretutindeni

  • 01 Martie 2019 15:20
Donație de carte oferită elevilor din R.Moldova de ministrul pentru Românii de Pretutindeni

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, se află într-o vizită în Republica Moldova, în contextul Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Oficialul român a oferit un lot de carte românească elevilor din R. Moldova.

Aproximativ 1000 de cărți donate de statul Român vor ajunge astăzi în 17 școli din Republica Moldova. Este vorba despre dicționare, cărți de literatură clasică românească, volume de istorie. Cărțile au fost oferite laureaților concursului republican „Limba noastră-i o comoară”. Printre laureați se numără și elevii liceului de creativitate și inventică „Prometeu-Prim”, din Chișinău, care au realizat un scurt film despre limba română.

„Am participat și eu la acest filmuleț. Un copil trece pe la mai multe persoane: pe la un scriitor, psiholog și îi întreabă ce părere au despre limba română. Una dintre concluzii a fost că limba română trebuie vorbită corect”, a menționat unul din participanți.

Am fost premiată pentru cel mai liric text. Ideea principală a textului a fost că noi vorbim cu toții o limbă”, a opinat un alt elev.

La evenimentul de înmânare a cărților, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, a declarat că instituția pe care o conduce va derula în continuare proiecte în R. Moldova. În acest context, oficialul român a amintit de mai multe evenimente destinate copiilor din R. Moldova, inclusiv participarea lor la  taberele ARC din România.

 

Donație de carte oferită elevilor din R.Moldova de ministrul pentru Românii de Pretutindeni

„Vreau să vă asigur că în continuare Ministerul pentru Români de pretutindeni vă este partener(...)În anul 2018 am avut peste 3000 de participanți în tabarele ARC, iar 1200 au fost din Republica Moldova”, a spus Natalia Elena Intotero.

Profesorii și elevii din R. Moldova au apreciat donația de carte românească. Consultantul principal al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, Natalia Grâu, a menționat că „în total la acest concurs vor fi oferite peste 1000 de cărți. Proiectele de grup au primit câte 50 de cărți și dicționare. Este literatură valoroasă, cărți necesare conform programului național: romane, dicționare, povești, sunt seturi utile. De multe ori, în biblioteca de la școala cartea de care au nevoie elevii este într-un singur exemplar”.

Anul trecut, Ministerul pentru Români de pretutindeni a donat Republicii Moldova aproximativ trei mii de volume de carte ca premii câștigătorilor concursurilor școlare.

În timpul vizitei la Chișinău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut o întrevederea cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. Oficialul român a vorbit despre susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în special în contextul deținerii de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene în acest an. Părțile au convenit să se implice și să susțină activitățile menite să faciliteze înscrierea cămășii cu altiță, piesă reprezentativă a portului tradițional românesc, purtătoare de valoare universală, pe Lista UNESCO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău