Donald Tusk | UE este mai aproape de un acord privind numirile pentru principalele posturi din instituțiile europene

  • 28 Iunie 2019 19:27
Donald Tusk | UE este mai aproape de un acord privind numirile pentru principalele posturi din instituțiile europene

UE este mai aproape de un acord privind la numirile pentru principalele posturi din instituțiile europene, declară președintele CE, Donald Tusk.

Liderii europeni sunt mai aproape de un acord cu privire la numirile pentru principalele funcții în instituțiile europene. Declarația a fost făcuta de președintele Consiliului European, Donald Tusk, în marja summit-ului de la Osaka. Oficialul european se consultă în permanență cu liderii europeni, însă o decizie este așteptată la reuniunea șefilor de stat sau de guvern de duminică, transmite RRA.

Liderii europeni încearcă să prevină un blocaj instituțional, după ce alegerile europarlamentare au dus la o competiție acerbă pentru viitoarele funcții de top din Uniune. Obiectivul este obținerea unui echilibru politic, geografic și de gen, după cum spunea președintele Consiliului European, Donald Tusk, ce a fost mandatat să negocieze pentru viitoarele funcții. După eșecul negocierilor de săptămâna trecută în perspectiva reuniunii de duminică, oficialul european spune astăzi la Osaka, în marja summit-ului G-20, că Uniunea Europeană este mai aproape de un acord cu privire la numirile pentru principalele posturi din instituțiile europene.

„Sunt în contact permanent cu toți liderii europeni. Ieri am primit 12 sau 13 telefoane. Sunt în mijlocul consultărilor, voi discuta cu liderii aici la Osaka, dara dar asta nu înseamnă că vom lua o decizie aici. Impresia mea este că suntem mai aproape două soluție, dar este prea devreme pentru a spune ceva mai concret astăzi”, spune Donal Tusk. 

În afară de președinția Comisiei, cea mai disputată funcție, trebuie repartizate, menținând un echilibru politic și geografic, posturile pentru președinția Consiliului European, conducerea diplomației europene, președinția Băncii Centrale Europene și cea a Parlamentului European. Noul legislativ se reunește în prima sesiune săptămâna viitoare la Strasbourg, iar eurodeputații trebuie să aleargă președintele, vicepreședinții și chestorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău