Donald Tusk | UE este mai aproape de un acord privind numirile pentru principalele posturi din instituţiile europene

  • 28 Iunie 19:27
Donald Tusk | UE este mai aproape de un acord privind numirile pentru principalele posturi din instituţiile europene

UE este mai aproape de un acord privind la numirile pentru principalele posturi din instituţiile europene, declară preşedintele CE, Donald Tusk.

Liderii europeni sunt mai aproape de un acord cu privire la numirile pentru principalele funcţii în instituţiile europene. Declaraţia a fost făcuta de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în marja summit-ului de la Osaka. Oficialul european se consultă în permanenţă cu liderii europeni, însă o decizie este aşteptată la reuniunea şefilor de stat sau de guvern de duminică, transmite RRA.

Liderii europeni încearcă să prevină un blocaj instituţional, după ce alegerile europarlamentare au dus la o competiţie acerbă pentru viitoarele funcţii de top din Uniune. Obiectivul este obţinerea unui echilibru politic, geografic şi de gen, după cum spunea preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, ce a fost mandatat să negocieze pentru viitoarele funcţii. După eşecul negocierilor de săptămâna trecută în perspectiva reuniunii de duminică, oficialul european spune astăzi la Osaka, în marja summit-ului G-20, că Uniunea Europeană este mai aproape de un acord cu privire la numirile pentru principalele posturi din instituţiile europene.

„Sunt în contact permanent cu toţi liderii europeni. Ieri am primit 12 sau 13 telefoane. Sunt în mijlocul consultărilor, voi discuta cu liderii aici la Osaka, dara dar asta nu înseamnă că vom lua o decizie aici. Impresia mea este că suntem mai aproape două soluţie, dar este prea devreme pentru a spune ceva mai concret astăzi”, spune Donal Tusk. 

În afară de preşedinţia Comisiei, cea mai disputată funcţie, trebuie repartizate, menţinând un echilibru politic şi geografic, posturile pentru preşedinţia Consiliului European, conducerea diplomaţiei europene, preşedinţia Băncii Centrale Europene şi cea a Parlamentului European. Noul legislativ se reuneşte în prima sesiune săptămâna viitoare la Strasbourg, iar eurodeputaţii trebuie să aleargă preşedintele, vicepreşedinţii şi chestorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
22,73 °C
cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău