Donald Tusk | Nu vrem să ridicăm un zid între UE și Marea Britanie

  • 07 Martie 2018 15:55
Donald Tusk | Nu vrem să ridicăm un zid între UE și Marea Britanie

Uniunea Europeană nu dorește să ridice „un zid” care să o separe de Marea Britanie după Brexit, chiar dacă divorțul va conduce în mod inevitabil la slăbirea legăturilor dintre cele două părți, a declarat miercuri, 7 martie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de France Presse.

„Nu dorim să construim un zid”, a afirmat Donald Tusk într-o conferință de presă la Luxemburg, unde și-a prezentat viziunea asupra viitoarei relații cu Londra. UE 'dorește ca Regatul Unit să devină prieten și partener apropiat și să înceapă negocierile cu privire la viitor într-un spirit deschis și pozitiv', a adăugat el.

”Având în vedere liniile roșii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil” și „va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slăbi, dar nu va întări legăturile economice", a afirmat președintele Consiliului European, o structură comunitară care îi grupează pe liderii celor 27 de state membre.

Donald Tusk a prezentat presei „proiectul său cu orientările principale privind cadrul pentru relația viitoare” cu Regatul Unit, la baza căreia se va afla probabil un acord de liber schimb, dar ale cărui contururi sunt încă incerte.

Brexit-ul „va conduce inevitabil la fricțiuni” comerciale între UE și Marea Britanie, având în vedere dorința britanică de a părăsi piața unică și uniunea vamală, avertizează Consiliul European în acest proiect de directive de negociere, consultat de AFP.

Acest text urmează să fie aprobat la summitul european din 22-23 martie de la Bruxelles înainte de a deveni o poziție oficială a UE, notează agenția de presă franceză.

Negocierile privind viitoarele relații comerciale dintre UE și Regatul Unit nu au început încă, discuțiile concentrându-se până acum asupra pregătirii tratatului de separare, cu dosare grele precum 'factura' pentru Brexit, soarta expatriaților și viitorul frontierei irlandeze. 

Sursa: Agerpress

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău