Donald Tusk le cere liderilor UE să înceteze folosirea problemei migrației în scopuri politice

  • 20 Septembrie 2018 07:23
Donald Tusk le cere liderilor UE să înceteze folosirea problemei migrației în scopuri politice

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat miercuri că a sosit timpul să fie rezolvată problema dificilă a Europei privind migrația și să se înceteze folosirea acestei chestiuni în scopuri politice, relatează agenția DPA.

Problema migrației va domina primele discuții ale liderilor UE la summitul lor informal de la Salzburg (Austria).

''În această seară, le voi cere liderilor să înceteze jocul de a mai da vina pe migrație'', a declarat Tusk presei. ''Nu mai putem să fim împărțiți între cei care doresc rezolvarea problemei fluxurilor de migranți ilegali și cei care vor să folosească această problemă în scopuri politice'', a adăugat el.

Deși numărul de nou-sosiți în sudul Europei în acest an a scăzut sub nivelurile înregistrate în 2015 și 2016, problema migrației a revenit pe agenda politică în ultimele luni.

Italia, Austria și mai multe țări central-europene susțin că singura cale de a opri migrația ilegală este întărirea granițelor externe ale Uniunii Europene, opunându-se tentativelor de redistribuire a solicitanților de azil în cadrul UE.

Alte guverne doresc soluționarea problemei migrației de teamă că aceasta va ajuta partidele populiste să obțină rezultate bune la alegerile europene din 2019.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui țară deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat, într-un interviu în cotidianul austriac Der Standard, că unele țări ale UE care înregistrează un aflux mare de migranți, precum Italia, Spania și Grecia, ezită încă în legătură cu propunerea Comisiei Europene de extindere a autorității agenției pentru frontierele europene Frontex.

Potrivit lui Kurz, aceste țări sunt preocupate nu numai în legătură cu apărarea drepturilor lor privind suveranitatea, ci și în ce privește planurile de îmbunătățire a înregistrării migranților care ajung pe țărmurile lor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău